DIETA KAPUŚCIANA.doc

(30 KB) Pobierz

DIETA KAPUŚCIANA

 

DZIEŃ PIERWSZY:

Zupa kapuściana (im więcej tym lepiej)

Owoce ( np. jabłka, arbuz)

Niegazowana woda mineralna, zielona herbata bez dodatku cukru

 

DZIEŃ DRUGI:

 

Zupa kapuściana

Gotowane lub świeże warzywa (najlepiej zielone lub liściaste jarzyny)

2 ziemniaki w mundurku z dodatkiem masła, bez soli

Zielona herbata, kawa, niegazowana woda mineralna

Zabronione jest jedzienie warzyw strączkowych (fasola, groch), kukurydzy, a także owoców

 

DZIEŃ TRZECI:

Zupa kapuściana

Owoce (np. jabłka, arbuzy, grejpfruty)

Warzywa (np. brukselka, marchew, brokuły, kalafior)

Zielona herbara, soki owocowe, niegazowana woda mineralna

Nie wolno spożywać bananów i ziemniaków

 

 

DZIEŃ CZWARTY:

Zupa kapuściana

3-4 banany

Odtłuszczone mleko, herbata, niegazowana woda mineralna

 

DZIEŃ PIĄTY:

Zupa kapuściana

200 g mięsa (chuda ryba lub pierś z kurczaka)

5-6 pomidorów

2 litry niegazowanej wody mineralnej

 

DZIEŃ SZÓSTY:

Zupa kapuściana

Mięso: wołowina, ryba, indyk lub kurczak

Zielone warzywa (bez ograniczeń)

Zielona herbata, niegazowana woda mineralna

 

DZIEŃ SIÓDMY:

Zupa kapuściana

Brązowy ryż lub kasza gryczana

Warzywa (np. pomidory, marchew, kalafior)

Niegazowana woda mineralna, niesłodzony sok owocowy lub warzywny

 

 

ZUPA KAPUŚCIANA

Skadniki:

1 główka kapusty włoskiej lub białej

2 papryki (1 żółta, 1 czerwona)

5-6 pomidorów

1 pęczek selera naciowego

4 cebule

1/4 kg marchwi

pietruszka

pieprz

inne przyprawy wedle uznania (BEZ SOLI!) NP. PAPRYKA, CZOSNEK, PIEPRZ, ROZMARYN

 

Sposób przygotowania:

Kapustę należy dokładnie wypłukać i poszatkować. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pomidory, papryki, seler, cebule i marchew pokroić w kostkę lub plasterki wedle uznania. Wlać do garnka 2,5-3 litry wody i gotować wszsytkie warzywa na małym ogniu przez około 60 minut pod przykryciem. W połowie lub na sam koniec można dodać wszystkie przyprawy. Do zupy nie dodaje się soli!

 

Wymieniona powyżej ilość składników powinna wystarczyć na 7 dni diety. Jednak, gdy całość skonsumujesz szybciej, nie przejmuj się, tylko zrób sobie kolejny garnek. Pamiętaj: IM WIĘCEJ ZJESZ ZUPY, TYM WIĘCEJ SCHUDNIESZ.

Aby ominął nas efekt jo-jo musimy systematycznie zwiększać spożywaną ilość kalorii o około 200-300 tygodniowo.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin