BANKIET KORONACYJNY.pdf

(222 KB) Pobierz
BANKIET KORONACYJNY
BANKIET KORONACYJNY
DYMITRA SAMOZWAŃCA
STANISŁAW NIEMOJEWSKI
Z pamiętników Stanisława Niemojewskiego, który w roku 1606 towarzyszył Marynie
Mniszchównie w wyprawie po koronie carską. Jej mąż, car-samozwaniec Dymitr, wydał w
Moskwie bankiet koronacyjny. Złożyły się na tenże:
Kolano łabędzie z miodem miasto podlewy; skrzydło cietrzewia pieczonego,
cienko pokrajano w talerzyki, a limoniami po wierzchu położono, które oni
zowią jabłuszka, kwaszone "kak ogórce"; główka zajęcza, pod nią bigosek;
barana kawałek z barszczem; kura czwarta część, biało z kwasem, w
którym trochę krup pływało; druga część kura, żółtawo z barszczykiem, w
którym także się krupy goniły; łopatka wędzona jagnięcia, mlekiem
podlana; ciasto na kształt pasztety, wewnątrz mięsa baraniego nakrajano
drobno, z tłustym świnim mięsem świeżym; ciasto, w nim przekładane
jajca z twarogiem; ciasta sztuka niemała, wysoka na kształt czapki
brąszwickiej, po wierzchu miodem pomazano; drewno, oblepione ciastem,
na kształt szyszki, trochę tego przypieczono, a po wierzchu także miodem
przaśnym polano; tort z wątroby baraniej a z krup jęczmiennych; płuca
drobno siekane z jagłami, z miodem, z pepercem a szafranem, który oni
mchem zowią.
Mieczysław Grydzewski
Silva rerum (1952)
Copyright © 1997-1999 Zwoje
102525870.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin