Naleśniki z ciepłymi wiśniami
Początek formularza
Składniki: Cztery naleśniki deserowe ( patrz przepis ) Słoiczek kompotu wiśniowego – 365g 2 łyżeczki cukru – pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ok.1łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Wlewamy zawartość słoiczka do rondelka, dodajemy cukier puder, sok z cytryny i podgrzewamy. Gdy się zagotuje wlewamy ( energicznie mieszając ) mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody lub kompotu. Gotujemy jeszcze chwilkę aż sos zgęstnieje. 2 talerze posypujemy cukrem pudrem, na każdym układamy dwa naleśniki zwinięte w rożki. Napełniamy je przygotowanym sosem z wiśniami, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy bitą śmietaną. Przepis podstawowy. Skład: 125g maki pszennej 2 jaja szczypta soli 1/3 l pełnego mleka 30g rozpuszczonego masła, olej lub masło roślinne do smażenia 1 łyżka cukru - jeśli się chce mieć słodkie naleśniki Sposób wykonania: Wsypać make do miski. Dodać jaja, trochę mleka i sol. Mieszając dodawać resztę mleka i rozpuszczone masło. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min. Smażyć z dwóch stron, na rozgrzanym tłuszczu.
aroares32