Krówki.doc

(25 KB) Pobierz
Krówki

Krówki

Składniki:

mleko zagęszczone (słodzone, 530 g)

2 ½ szklanki cukru (koniecznie drobnego)

150 g masła

Masło, cukier i mleko mieszamy w garnku na małym ogniu aż do zagotowania, kiedy wszystkie składniki się połączą zmniejszamy ogień i powolutku gotujemy ok. 15-20 minut, cały czas mieszając, trzeba uważać aby masa się nie przypaliła, po tym czasie do miski z zimna wodą wrzucamy łyżeczkę masy, aby sprawdzić czy jest już gotowa, jeśli da się ulepić z masy kuleczkę to znaczy, że już jest dobra i można ja zdjąć z ognia, powinna mieć karmelowy kolor. Odstawiamy garnek na 10 minut do schłodzenia po tym czasie, nalewamy do zlewu zimna wodę i wstawiamy garnek z masą i mieszamy do momentu aż cukier się skarmelizuje, kiedy będzie nam trudno mieszać to znaczy że krówki są już gotowe. Wykładamy masę o grubości ok. 1 cm na blaszkę, kiedy wystygnie można ją pokroić na kawałki. 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin