Kuchnia hiszpańska.doc

(22 KB) Pobierz
Kuchnia hiszpańska

La cocina española

 

La cocina española se caracteriza por su gran diversidad, ya que cada comunidad autónoma tiene sus platos tradicionales. La gastronomía del norte es más calórica y se parece a la alimentación del norte de Europa. La cocina del sur de España es más ligera y es famosa por sus propiedades beneficiosas. La cocina mediterránea se basa en los condimentos tales como arroz, verdura, el aceite de oliva y sobre todo pescado. En todo el territorio español se come mucho marisco, pero el mejor marisco se encuentra en las regiones de costa. Por esto, son famosos las gambas de Huelva o el pulpo de Galicia. El complemento importante de la dieta española es el vino tinto. Los vinos más famosos son los de la región de la Rioja o de la Ribera del Duero. El vino en dosis moderadas, aparte de aportar el sabor a la comida, ayuda en mantener el cuerpo sano, ya que favorece al corazón disminuyendo el nivel de colesterol.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuchnia hiszpańska

 

Kuchnia hiszpańska charakteryzuje się ogromną różnorodnością, ponieważ każdy region ma swoje tradycyjne dania. Kuchnia północy jest bardziej kaloryczna i jest zbliżona do sposobu odżywiania się na północy Europy. Kuchnia południowej Hiszpanii jest lżejsza i jest sławna ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Kuchnia śródziemnomorska bazuje na składnikach takich jak: ryż, warzywa, oliwa z oliwek i przede wszystkim - ryby. Na terenie całej Hiszpanii je się dużo owoców morza, ale najlepsze z nich można znaleźć w regionach wybrzeża. Dlatego tak sławne są krewetki z Huelvy czy ośmiornica z Galicji. Ważnym dodatkiem do diety hiszpańskiej jest czerwone wino. Najsławniejsze wina pochodzą z regionu la Rioja czy też Ribera del Duero. Wino w ograniczonych dawkach, oprócz wzbogacania smaku jedzenia, pomaga w utrzymania ciała w zdrowiu, ponieważ sprzyja sercu, zmniejszając poziom cholesterolu.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin