Ziołowe kulki z seraSKŁADNIKI:* 40 dkg sera białego* pół pęczka koperku* łyżka koncentratu pomidorowego* 2 ząbki czosnku* pół łyżki świeżo zmielonego pieprzu* 2 łyżki świeżych listków bazylii* sól* pieprz* mielona papryka* zioła prowansalskiePRZYGOTOWANIA:* Ser rozgnieść dokładnie widelcem. Posolić i trochę popieprzyć. Rozetrzeć na gładką masę. Podzielić na 3 części.* Pierwszą część wymieszać z dokładnie posiekanym koperkiem.* Drugą część połączyć z koncentratem pomidorowym, mieloną papryką, rozgniecionym czosnkiem i posiekanymi listkami bazylii.* Do trzeciej części dodać zioła prowansalskie.* Masy wstawić do lodówki na 25 minut.* Po wyjęciu z lodówki sera, wilgotnymi dłońmi uformować z każdej masy kulki średniej wielkości.* Ponownie wstawić do lodówki na ok. pół godziny.* Podawać do chleba razowego lub ciepłego pieczywa tostowego jako przekąskę.
mrufczak