Pstrąg w miodzie zapiekany.doc

(20 KB) Pobierz
Pstrąg w miodzie zapiekany

Pstrąg w miodzie zapiekany
Skladniki:
3 jednoosobowe pstrągi (znaczy jeden pstrąg na osobę),
mąka (do obtoczenia pstrąga),
sól,
oliwa,
masło,
miód (najlepiej płynny),
migdały,
orzechy włoskie, laskowe itp.
Pstrągi najpierw patroszymy, myjemy, suszymy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Następnie układamy w brytwannie,lub szklannym naczyniu jeden obok drugiego (ja wolę szklanną brytwanę, nie trzeba później przekładać). Polewamy płynnym miodem i posypujemy pokruszonymi orzechami.
Zapiekamy w temp. ok.180-190 st.C przez 10-15 min.
W tym czasie na patelni robimy sos:
1 łyżka masła,
sok z 1 pomarańcza,
sok z 1/2 cytryny,
2-3 łyżki miodu,
wszystkie składniki podgrzewamy i mieszamy do połączenia ze sobą.
Po wyjęciu pstrągów z piekarnika polewamy je sosem.
Ozdobić można plastrami cytryny i pomarańcza oraz czymś zielonym.
Życzę smacznego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin