Pstrąg w miodzie zapiekanySkladniki: 3 jednoosobowe pstrągi (znaczy jeden pstrąg na osobę),mąka (do obtoczenia pstrąga), sól, oliwa, masło, miód (najlepiej płynny), migdały, orzechy włoskie, laskowe itp. Pstrągi najpierw patroszymy, myjemy, suszymy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Następnie układamy w brytwannie,lub szklannym naczyniu jeden obok drugiego (ja wolę szklanną brytwanę, nie trzeba później przekładać). Polewamy płynnym miodem i posypujemy pokruszonymi orzechami. Zapiekamy w temp. ok.180-190 st.C przez 10-15 min. W tym czasie na patelni robimy sos: 1 łyżka masła, sok z 1 pomarańcza, sok z 1/2 cytryny, 2-3 łyżki miodu,wszystkie składniki podgrzewamy i mieszamy do połączenia ze sobą. Po wyjęciu pstrągów z piekarnika polewamy je sosem.Ozdobić można plastrami cytryny i pomarańcza oraz czymś zielonym. Życzę smacznego.
mrufczak