Pstrąg zapiekany w sosie jogurtowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Pstr¹g zapiekany w sosie jogurtowym

Pstrąg zapiekany w sosie jogurtowym

 

Składniki na 4 porcje:

2 pstrągi (po około 50 dag)

10 dag selera naciowego lub korzeniowego

po 5 dag marchwi, pora i dymki

20 dag pomidorów (mrożonych)

5 dag masła

1/4 l wytrawnego białego wina (ewentualnie)

15 dag naturalnego jogurtu

bek czosnku

2-3 łki posiekanych świeżych ziół (szczypiorek, natka, koperek)

żółta papryka (ewentualnie)

l

pieprz

 

Zacznij od przygotowania ryb: wypatrosz je, umyj, osusz, posól i posyp pieprzem. Warzywa oczyść i pokrój na małe kawałki.

 

Masło stop w żaroodpornym naczyniu, włóż warzywa i smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Teraz zalej je białym winem lub wodą i duś jeszcze 5 minut. Na koniec przypraw solą i pieprzem. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Podzieli je na ćwiartki i ostrożnie usuń z nich pestki.

 

Rybę i pomidory ułóż na warzywach. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, polej nim rybę, całość posyp ziołami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 22C i piecz 30 minut.

 

Paprykę umyj, wykrój gniazda nasienne, pokrój w krążki i obłóż nią rybę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin