Ryba pieczona.rtf

(6 KB) Pobierz
Ryba pieczona

Ryba pieczona

 

Składniki na 4 porcje:

4 filety z dorsza, mintaja lub innej ryby morskiej

2 łki oleju

sos sojowy

łka płatków migdałowych

l

tymianek

cytryna

 

Przed przystąpieniem do gotowania przygotuj odpowiedniej wielkości cztery kawałki folii aluminiowej, posmaruj je od błyszczącej strony olejem. Ryby posól, oprósz tymiankiem i posyp płatkami migdałowymi. Rozłóż na każdym kawałku folii cienkie plasterki cytryny, a na nich rybę. Skrop ją olejem i szczelnie zawiń. Wstaw na 20 minut do mocno nagrzanego piekarnika.

 

Po upływie tego czasu podaj każdemu zawinię rybę z dodatkiem surówki, np. z kapusty pekińskiej doprawionej na ostro.

 

atki migdałowe możesz zastąpić orzechamioskimi lub w ogóle z nich zrezygnować. W taki sam sposób piecze się pstrągi, wkładając do środka tuszki kilka gałązek świeżych ziół, np. bazylii lub natki pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin