Ryba po marynarsku50 dag filetów z dorsza lub morszczuka,4 ziemniaki,marchewka,pół selera,2 cebule,10 dag śmietanki,pół szklanki soku pomidorowego,ząbek czosnku,sok z cytryny,mąka,olej,natka pietruszki,sól i pieprz,Filety rozmrozić, umyć, osuszyć w ściereczce, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu. Cebulę i ziemniaki pokroić w plastry, marchewkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi otworami i wzystko podsmażyc na oleju.Wyłożyć jarzyny na żaroodporny półmisek, ułożyć porcjeryby, zalać śmietaną zmieszaną z sokiem pomidorowym,posypać posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić solą i pieprzem. Piec około 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
MM
mrufczak