Ryba w chrzanie80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza),łyżka soku z cytryny,łyżka mąki,3 łyżki oleju,10 dag chrzanu,kieliszek białego wytrawnego wina,łyżeczka masła roślinnego,szklanka śmietany,1,5 łyżeczki mielonego imbiru,natka pietruszki,pieprz,sól.Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem,zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu, po czym obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć filety, posypać grubymi wiórkami chrzanu, skropić winem i dusić pod przykryciem 20 - 25 min. Śmietanę dokładnie wymieszać z imbirem, solą i pieprzem. Pod koniec duszenia zalać rybę śmietaną i zagotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody lub piure i surówką, np. z białej kapusty.
mrufczak