Ryba w słodkokwaśnym sosiekuchnia chińska:1 kg dorsza,1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,szklanka oleju,10 dag cebuli,10 dag marchewki pokrojonej w słupki;sos:łyżeczka octu,1/2 łyżki cukru,1/2 łyżki soli,2 łyżeczki pasty pomidorowej,łyżka maggiłyżka wody,1/2 szklanki rosołu,1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki sosu wymieszać, odstawić. Filety posolić, panierować w mące, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełożyć na talerz, trzymać w cieple. Z patelni odlać nadmiar oleju, włożyć jarzyny i usmażyć. Zamieszać sos, wlać do jarzyn, mieszając gotować aż zgęstnieje; w razie potrzeby doprawić solą, cukrem lub octem. Przełożyć rybę na gorący półmisek i polać sosem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub bułeczkami gotowanymi na parze oraz surówką z pora i cebuli.
mrufczak