Śledzie marynowane.rtf

(6 KB) Pobierz
Œledzie marynowane

Śledzie marynowane

 

Składniki:

1 kg śledzi solonych lub 80 dag lekko solonych filetów

20 dag cebuli

pół szklanki octu

cytryna

10 dag cukru

liść laurowy

kilka ziaren pieprzu

 

Śledzie oczyść (beczkowe należy moczyć przez kilkanaście godzin w zimnej wodzie) i pokrój na małe kawałki. Sparzoną cytrynę pokrój w plasterki, a obraną cebulę w krążki. Śledzie układaj w słoju, przekładając poszczególne ich warstwy cebulą i plastrami cytryny.

 

Do 500 ml wody wlej ocet, dodaj cukier, liść laurowy i pieprz, całość zagotuj i ostudź. Jeżeli po sprawieniu śledzi pozostał mlecz, rozetrzyj go z niewielką ilością cukru i dodaj do przygotowanej zalewy. Na kilka dni przed podaniem zalane marynatą śledzie pozostaw w chłodnym miejscu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin