Zanęta wiosenna
Przepis 1 :
Składniki na 100% suchej zanęty należy dać :
· 25-30% - kopra melasa
· 5-10% - PV1
· 5-10% - soja
· 15-20% - biszkopt
· 20-25% - grube otręby, kasza kukurydziana, wiórki kokosowe
· Zapach: róża
Sposób wykonania :
· Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 2 :
· 40% ziemia
· 20% mielone pieczywo
· 15% Copra naturalna
· 15% Coco-Belge
· 5% Arachid tłusty
· 5% konopie
Przepis 3 :
· 25-30% kopra-melasa
· 5-10% klej PV-1
· 5-10% soja
· 15-20% biszkopt
· 20-25% grube otręby, kasz kukurydziana, wiórki kokosowe
· Zapach róża
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania
Podałem tu jakie zapachy z reguły wabią ryby
wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś;
karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc;
miód – karp, karaś, lin;
cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp;
kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin;
tutti-frutti – karp, lin,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś;
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś;
kminek – płoć, krąp;
anyż – płoć, karaś, krąp;
kolendra – płoć, leszcz;
koper włoski – krąp, płoć.
Życzę obfitych połowów i połamania kija
mrholek1