INSTRUKCJA BHP - dla mikrofalówki.doc

(25 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP

INSTRUKCJA  BHP

PRZY  OBSŁUDZE  KUCHENKI  MIKROFALOWEJ

 

UWAGI  OGÓLNE:

 

1.       Do  obsługi  kuchenki  mikrofalowej  może  być  dopuszczona  osoba,  która  została  wcześniej  zapoznana  z  obsługą  lub  sama  zapoznała  się  z  instrukcją  obsługi.

2.       Stan techniczny  kuchenki  mikrofalowej  musi być dobry  a  podłączenie  elektryczne  jest  prawidłowe,  tzn.  przewód  elektryczny  i  wtyczka  bez  widocznych  uszkodzeń,  wszystkie  przyciski  i  pokrętła  oraz  czujnik  otwartych  drzwi  muszą  działać  prawidłowo.

 

PODSTAWOWE  CZYNNOŚCI  PRZED  ROZPOCZĘCIEM  I  PODCZAS UŻYTKOWANIA  KUCHENKI:

 

1.       Przed  przystąpieniem  do  użytkowania  kuchenki  sprawdzić  stan  techniczny.

2.       Przygotować  produkty  do  obróbki  termicznej.

3.       Umieścić  produkty  na  tacy  obrotowej,  która  musi  być  prawidłowo  osadzona  wewnątrz  komory  kuchenki.

4.       Dokonać  ustawień  parametrów  pracy  kuchenki:

·         ustawić  moc  na  wymaganym  poziomie,

·         ustawić  niezbędny  czas  obróbki  termicznej.

5.       Włączyć  kuchenkę  (drzwiczki  muszą  być  obowiązkowo  zamknięte).

6.       Aby  zatrzymać  kuchenkę  w  trakcie  pracy  wystarczy  wcisnąć  przycisk  otwierania – wtedy  praca  kuchenki  automatycznie  zostanie  przerwana.

7.       Gdy  okaże  się,  że  dalsze  gotowanie  nie  jest  potrzebne  należy  czas  pracy  ustawić  na  ZERO       i  zamknąć  drzwi.

8.       Po  skorzystaniu  z  kuchenki  pozostawić  ją  czystą  z  porządkiem  wokół.

 

CZYNNOŚCI  ZABRONIONE:

 

1.       Nie  używać  kuchenki  do  innych  celów  niż  przygotowanie  żywności  ( a  w  szczególności  np.  do  suszenia  odzieży,  papieru,  sterylizacji  itp. ).

2.       Nie  umieszczać  kuchenki  w  pomieszczeniach  zawilgoconych  i  mokrych. 

3.       Nie  włączać  pustej  kuchenki,  gdyż  może  spowodować  jej  uszkodzenie.

4.       Nie  używać  kuchenki  do  przechowywania  żadnych  rzeczy  a  zwłaszcza  papierów  i  innych  materiałów  łatwopalnych.

5.       Nie  gotować  jaj  w  skorupkach  ze  względu  na  niebezpieczeństwo  ich  rozsadzenia;  również  jajko  bez  skorupki  może  czasem  prysnąć  w  czasie  gotowania – należy  je  gotować  pod  przykryciem       i  pozostawić  w  takim  stanie  jeszcze  minutę  po  zakończeniu  gotowania,

6.       Przed  gotowaniem  produktów  otoczonych  błoną  (np. żółtko  jaj,  ziemniaki,  wątróbka  drobiowa,  kiełbasa  we  flaku  itp.)  należy  je  najpierw  nakłuć  kilkakrotnie  widelcem.

7.       Nie  wkładać  żadnych  przedmiotów  w  otwory  w  obudowie.

8.       Nie  wymontowywać  żadnej  części  kuchenki,

9.       Nie  gotować  żywności  bezpośrednio  na  obrotowym  talerzu – produkty  powinny  być  umieszczone   w  odpowiednim  naczyniu  przed  umieszczeniem  w  kuchence.

10.   Naczynia  „mikrofalowe”  powinny  być  używane  wyłącznie  zgodnie  z  instrukcjami  producenta.

11.   Nie  używać  kuchenki  do  żywności  suchej  (np.  suchy  ryż,  mąka  itp.).

12.   Nie  używać  naczyń: 

·            Metalowych  lub  wyposażonych  w  metalowe  części,  metalizowanych,  melaminowych,  kamionkowych,  ze  szczelnym  zamknięciem,  opakowań  z  metalową  folią  lub                       z  metalowym  zamknięciem.

 

POSTĘPOWANIE  W  RAZIE  AWARII: 

 

1.       W  razie  pożaru  ściśle  stosować  się  do  instrukcji  ochrony  przeciwpożarowej,  z  którą  powinien  być  zapoznany  każdy  pracownik.

2.       W  innych  przypadkach  natychmiast  zawiadomić  przełożonego.

3.       Jakiekolwiek  samodzielne  naprawy  są  wzbronione.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin