Foccacia
CIASTO 500 g maki 1/2 lyzeczki soli 1 lyzeczka cukry 300 ml wody 100 ml oliwy 30 g drozdzy Dzrozdze z cukrem rozrobic w letniej wodzie Make wsypac do miski,dodac sol, wyrosniete drozdze, polowe oliwy skladniki dokladnie wymieszac.Odstawic do wyrosniecia na mniej wiecej dwie godziny. Ciasto polozyc na stole i ugniatac palcami, formujac dowolny ksztalt Przygotowac wierz placka, rozsmarowac na ciescie oliwe z czosnkiem.Rozlozyc oliwki lub co tam sie ma pod reka Przygotowany placek, wlozyc na 20 min do piekarnika rozgrzanego ok. 180 st.C. Po upieczeniu posmarowac focaccie pozostalo oliwa na ciescie mozna ukladac co sie ma po reka, co sie lubi !!! Moga byc plastry wedliny, kielbasy, pomidor jak bedzie tanszy Ale trzeba pamietac o soli i o polaniu focaccio po upieczeniu oliwa. Wczoraj zamiast oliwy testowalismy olej kujawski, daje rade ale trzeba ostroznie bo nie odparowuje :D Podoba mi sie ten przepis bo nie jest drogi, latwy w przygotowaniu a dzieciaki sie zajadaja !! testowalam z oliwkami i kielbasa plus pomidor a wczoraj ze szpinakiem :tancz: :tancz: :tancz: pychota !!!!!!!!!!!!!
babcia_marysia