Technologia drobiu i jaja doc.doc

(532 KB) Pobierz
Technologia drobiu i jaj

26.10.2010

Technologia drobiu i jaj

 

Zakłady i firmy drobiarskie w Polsce w latach 2000-2007

 

Zakłady czynne

2000

2004

2007

Rzeźnie drobiu

366

277

233

Zakłady rozbioru (dzielenia drobiu)

272

306

385

Przetwórnie mięsa drobiowego

98

86

238

Zatrudnienie

 

Mikro

Małe

średnie i

duże

16200

 

<9

10-49

50-249

<250

18200

21900

 

Liczba firma przemysłowych w 2007 roku –197

 

Czynniki warunkujące rozwój produkcji drobiarskiej

 

1. Czynniki ekonomiczne:

o        Krótki cykl biologiczny

o        Bardzo dobry wskaźnik wykorzystania paszy

o        Uniezależnienie do środowiska

o        Możliwość koncentracji produkcji

o        Wysoki wskaźnik wykorzystania powierzchni

o        Niski nakład pracy ludzkiej

o        Duża elastyczność produkcji 

o        Jedno z tańszych źródeł białka zwierzęcego

 

2. Czynniki jakościowe :

o        Niska zawartość tłuszczu

o        Mały udział białek tkanki łącznej

o        Mięso dietetyczne i lekkostrawne

o        Specyficzna smakowitość

 

Sytuacja na światowym rynku mięsa :

 

·         Tempo produkcji mięsa w os tanich latach wzrasta

1998-3,4% 1999-2,1%  2000-1,0%  2001-1,5% 2007-2,5%

 

·         W 2007 r. produkcja wszystkich gatunków mięsa wynosiła 283,8 mln t i była o około 48,6 mln t niższa w 2000 r.

·         Wielkość produkcji wieprzowiny, wołowiny, baraniny nie uległa zmianie, natomiast wzrosła produkcja drobiu z 66,5 do 86,1 mln t – drób w 40% decydował o wzroście produkcji mięsa

·         Udział polski  w produkcji  mięsa w 2007  wynosił 1,3% (wołowina 0,6% , wieprzowina 1,9% i drób 1,3%)

 

Produkcja żywca drobiowego w Polsce w tys. ton 

 

 

1995

2005

Drób z produkcji fermowej

360 (69,2%)

1290 (89%)

W tym

 

 

Kurczeta

260 (72%)

950 (73,6)

Kury

9 (2,5%)

10 0,8%

Indyki

65 (18,1%)

303 (23,5%)

Kaczki

7 (1,9%)

(0,4%)

Gęsi

19 (5,3%)

22 (1,7%)

Drób z gospodarstw drobnotowarowych

160 (30,8%)

160 (11%)

Ogółem żywiec 2007

520 (100%)

1450 (100%)

 

 
 
 
Produkcja mięsa

 

1995

2000

2005

2007

Mięso podroby i tłuszcze

2858

2995

3443

3847

Mięso ogółem

2353

2539

2927

3290

Wołowe

329

291

275

331

Cielęce

39

38

16

20

Wieprzowe

1637

1602

1596

1778

Drobiowe

322

579

1013

1128

Baranie

5,5

1,2

1,2

1,5

Końskie

4

10

10

11

Królicze kozie

16

18

16

20

podroby

145

150

173

185

Tłuszcze z uboju

360

306

343

362

 

Przeciętne spożycie mięsa i jaj w latach (1980-2007)  kg/szt na 1os/rok

 

 

Mięso i podroby

Mięso bez podrobów

jaja

 

Ogółem

wieprzowe

wołowe

drobiowe

kurze

1980

74

37,2

18,5

11,2

223

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin