Nie łączenie pokarmów.pdf

(257 KB) Pobierz
NIE WOLNO ł Ģ czy ę pokarmów energetycznych z budulcowymi .
Natomiast jedne i drugie mo Ň na , ba nawet trzeba ł Ģ czy ę z pokarmami osłonowymi .
W uproszczeniu mo Ň na powiedzie ę , Ň e:
Pokarmy energetyczne to wszystko co słodkie: słodkie i kwa Ļ ne owoce, naturalne słodziki (miód,
melasa, syrop klonowy), skrobia warzywna (ziemniaki, groch, fasola, soczewica), skrobia zbo Ň owa (pszenica,
j ħ czmie ı , Ň yto, ry Ň , kukurydza).
Pokarmy budulcowe – to białko: orzechów (włoskie, laskowe, pistacjowe, nerkowca, migdały), ro Ļ lin
str Ģ czkowych (soja, tofu), zbó Ň (kiełki zbo Ň owe), wszystkie ryby, wszystkie jaja.
Pokarmy
– warzywa nieskrobiowe: por, seler, cykoria, kapusta, mlecz, li Ļ cie rzepy, szpinak,
szczaw, botwinka, cebula, rzepa, bakła Ň any, ogórki, kalafior, pietruszka, szparagi, czosnek, papryka,
rzodkiewka, marchew, burak, brukselka, sałata, brokuły, fasolka szparagowa, rzodkiew itp.; tłuszcze ro Ļ linne –
oliwa z oliwek, oleje: rzepakowy, lniany, słonecznikowy, sezamowy.
osłonowe
Spo Ň ywanie pokarmów w ci Ģ gu dnia
Rano , gdy organizm jest wypocz ħ ty nie potrzebuje dodatkowej energii. Lepiej jest spo Ň ywa ę produkty łatwo
przyswajalne. Najbardziej odpowiednim pokarmem s Ģ owoce i Ļ wie Ň o wyci Ļ ni ħ te soki warzywne i owocowe .
Owoce bogate w łatwo przyswajalne cukry, bardzo szybko oddaj Ģ nam swoj Ģ energi ħ i s Ģ najbardziej
odpowiednie wła Ļ nie na rano.
Na obiad zaplanujmy sobie po Ň ywienie zawieraj Ģ ce skrobie . Taki pokarm powinien by ę suchy, kasze
ugotowane na sypko. Przed posiłkiem obowi Ģ zkowo jemy surówki z warzyw zawieraj Ģ cych niewiele skrobi.
Trawienie tego posiłku potrwa 3-4 godziny. Enzymy i witaminy pomog Ģ nam dobrze strawi ę skrobi ħ . Poza tym
pokarm zawieraj Ģ cy skrobi ħ daje nam podstawow Ģ dawk ħ energii, z której b ħ dziemy korzysta ę w drugiej
połowie dnia.
Na wieczór zostawiamy pokarm białkowy , poniewa Ň trawi si ħ ponad 4 godziny i niezb ħ dny jest do
odbudowania struktur, które rozpadły si ħ w ci Ģ gu dnia. Białka najlepiej je Ļę na kolacj ħ , bez kwasów i masła
ro Ļ linnego, tym bardziej bez tłustych sosów. Ka Ň dy zawieraj Ģ cy białko lub skrobi ħ posiłek poprzedzamy
obowi Ģ zkowo du ŇĢ ilo Ļ ci Ģ surówki.
Proces trawienia białek, wymaga najwi ħ cej pracy od naszego organizmu i naturalnie powinien toczy ę si ħ w
spokojnej atmosferze - najlepsza na to pora to godz. 18-20.
968159776.001.png 968159776.002.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin