Nie łączenie pokarmów.pdf
(
257 KB
)
Pobierz
NIE WOLNO
ł
Ģ
czy
ę
pokarmów
energetycznych
z
budulcowymi
.
Natomiast
jedne i drugie mo
Ň
na
, ba nawet trzeba ł
Ģ
czy
ę
z pokarmami osłonowymi
.
W uproszczeniu mo
Ň
na powiedzie
ę
,
Ň
e:
Pokarmy
energetyczne
to wszystko co słodkie: słodkie i kwa
Ļ
ne owoce, naturalne słodziki (miód,
melasa, syrop klonowy), skrobia warzywna (ziemniaki, groch, fasola, soczewica), skrobia zbo
Ň
owa (pszenica,
j
ħ
czmie
ı
,
Ň
yto, ry
Ň
, kukurydza).
Pokarmy
budulcowe
– to białko: orzechów (włoskie, laskowe, pistacjowe, nerkowca, migdały), ro
Ļ
lin
str
Ģ
czkowych (soja, tofu), zbó
Ň
(kiełki zbo
Ň
owe), wszystkie ryby, wszystkie jaja.
Pokarmy
– warzywa nieskrobiowe: por, seler, cykoria, kapusta, mlecz, li
Ļ
cie rzepy, szpinak,
szczaw, botwinka, cebula, rzepa, bakła
Ň
any, ogórki, kalafior, pietruszka, szparagi, czosnek, papryka,
rzodkiewka, marchew, burak, brukselka, sałata, brokuły, fasolka szparagowa, rzodkiew itp.; tłuszcze ro
Ļ
linne –
oliwa z oliwek, oleje: rzepakowy, lniany, słonecznikowy, sezamowy.
osłonowe
Spo
Ň
ywanie pokarmów w ci
Ģ
gu dnia
Rano
, gdy organizm jest wypocz
ħ
ty nie potrzebuje dodatkowej energii. Lepiej jest spo
Ň
ywa
ę
produkty łatwo
przyswajalne. Najbardziej odpowiednim pokarmem s
Ģ
owoce i
Ļ
wie
Ň
o wyci
Ļ
ni
ħ
te soki warzywne i owocowe
.
Owoce bogate w łatwo przyswajalne cukry, bardzo szybko oddaj
Ģ
nam swoj
Ģ
energi
ħ
i s
Ģ
najbardziej
odpowiednie wła
Ļ
nie na rano.
Na
obiad
zaplanujmy sobie po
Ň
ywienie zawieraj
Ģ
ce
skrobie
. Taki pokarm powinien by
ę
suchy, kasze
ugotowane na sypko. Przed posiłkiem obowi
Ģ
zkowo jemy surówki z warzyw zawieraj
Ģ
cych niewiele skrobi.
Trawienie tego posiłku potrwa 3-4 godziny. Enzymy i witaminy pomog
Ģ
nam dobrze strawi
ę
skrobi
ħ
. Poza tym
pokarm zawieraj
Ģ
cy skrobi
ħ
daje nam podstawow
Ģ
dawk
ħ
energii, z której b
ħ
dziemy korzysta
ę
w drugiej
połowie dnia.
Na
wieczór
zostawiamy pokarm
białkowy
, poniewa
Ň
trawi si
ħ
ponad 4 godziny i niezb
ħ
dny jest do
odbudowania struktur, które rozpadły si
ħ
w ci
Ģ
gu dnia. Białka najlepiej je
Ļę
na kolacj
ħ
, bez kwasów i masła
ro
Ļ
linnego, tym bardziej bez tłustych sosów. Ka
Ň
dy zawieraj
Ģ
cy białko lub skrobi
ħ
posiłek poprzedzamy
obowi
Ģ
zkowo du
ŇĢ
ilo
Ļ
ci
Ģ
surówki.
Proces trawienia białek, wymaga najwi
ħ
cej pracy od naszego organizmu i naturalnie powinien toczy
ę
si
ħ
w
spokojnej atmosferze - najlepsza na to pora to godz. 18-20.
Plik z chomika:
GoldenNeedlepoint
Inne pliki z tego folderu:
Nie łączenie pokarmów.pdf
(257 KB)
Douglas Graham Wykład o surowej diecie cz.11.flv
(19866 KB)
Douglas Graham Wykład o surowej diecie cz.09.flv
(21410 KB)
Douglas Graham Wykład o surowej diecie cz.12.flv
(13687 KB)
Douglas Graham Wykład o surowej diecie cz.01.flv
(16406 KB)
Inne foldery tego chomika:
Jerzy Gubernator
Richard Dawkins
Z obrazkiem
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin