Zapiekanka z kaszy kukurydzianej25 dag kaszy kukurydzianej,1 łyżka masła,30 dag kiełbasy,30 dag pieczarek,1 łyżka tłuszczu,1 cebula,2 łyżki ketchupu,3 łyżki śmietany,15 dag sera żółtego,sól, pieprz,tłuszcz i tarta bułka do formyOdmierzyć kaszę i 2 razy tyle wody. Wodę zagotować z solą i tłuszczem, wsypać kaszę, zamieszać i postawić na płytce ochronnej na małym ogniu. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w paski. Pieczarki oczyścić, opłukać, usmażyć z drobno pokrojoną cebulą. Naczynie wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką. Na dnie naczynia ułożyć warstwę ugotowanej kaszy, posypać pokrojoną kiełbasą i pieczarkami, posolić, popieprzyć, polać śmietaną wymieszaną z ketchupem i posypać tartym serem. Tak przekładać na przemian z kaszą. Ostatnia warstwa powinna być z kaszy. Wstawić do piekarnika i zapiec. Podawać z surówkami.
mrufczak