W przypadku ciast można eksperymentować. Różne dodatki smakowe, zapachowe oraz nadające kolor mogą stać się bardzo kuszące dla ryb. Wielu wędkarzy ma swoje (ściśle chronione) przepisy, które są mniej lub bardziej skuteczne w zależności od łowiska, pogody... itp.itd
Przepis 1:
Składniki :
· 10% chleba lub 2 bułki
· 3 ugotowane ziemniaki
· 0,5 szklanki pszennej mąki
Sposób wykonania :Biały chleb lub bułkę mieszamy z ugotowanymi ziemniakami i pszenną mąką. Całość ugniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. W celu uzyskania ciągliwości i spoistości pod koniec ugniatania należy dodać nieco oleju roślinnego.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 2:
· 2 szklanki mąki najlepiej pszennej
· 4 łyżki cukru
· 0,5 szklanki mleka
· 10% opakowania drożdży (broń boże winiarskie to ma śmierdzieć :-))
· Według upodobań białe i/lub czerwone robaki
Sposób wykonania :Wymieszać ze sobą mąkę z odrobiną cukru, zalaną mlekiem z rozpuszczonymi drożdżami. Dozując mąkę w odpowiednich ilościach, uzyskujemy pożądaną konsystencję. Do ciasta można dodać białych robaczków lub posiekane dżdżownice. Dodatek oleju jadalnego nada dodatkowej spoistości i sprężystości.
Przepis 3:
· 1 jajko
· ząbek czosnku
· 2 łyżki miodu
· 1 szklanka mąki pszennej
· 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania :Mieszamy ze sobą: jajko, utarty ząbek czosnku, miód razem z mąką pszenną i ziemniaczaną . Ciasto gotowe po uzyskaniu spoistej masy.
Przepis 4:
· 0,5 szklanki larwy chruścika
· 2 żółtka
· 0,2 szklanki wody
Sposób wykonania :Larwy chruścika mieszamy z mąką pszenną i żółtkiem z jajka z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
Przepis 5:
· 1 szklanka kaszy mannej
· 1 szklanka wody
· 10-20% kostki margaryny
· 5 łyżek cukru
· 2 łyżki cukru waniliowego
Sposób wykonania :Gotujemy szklankę kaszy manny w szklance wody. Po ostygnięciu ugniatamy z dodatkiem margaryny, cukru oraz cukru waniliowego.
Przepis 6
· 1 szklanka twarogu
· 0,2 szklanki miodu
· Woda
· 0,5 szklanki mąki pszennej
Sposób wykonania :Twaróg ucieramy z miodem i odrobiną wody. Całość topimy na spokojnym ogniu z dodatkiem mąki pszennej tak długo, aż uzyskamy ciągliwe ciasto.
Przepis 7:
· 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
· 1 łyżka soli
· 2 łyżki cukru
· 0,3 szklanki mąki pszennej
Sposób wykonania :Ugotowane, ostudzone ziemniaki wygniatamy z dodatkiem soli, cukru oraz mąki pszennej a następnie całość gotujemy przez około pół godziny. Ciasto dobre na karpie, leszcze, płocie.
Przepis 8:
· 2 ugotowane jajka,
· 5 łyżek miodu
· 0,5 szklanki mąki
· dowolny atraktor zapachowy.
Sposób wykonania :Z dwóch jajek potrzebne będą nam tylko żółtka, które musimy starannie rozgnieść. Następnie dodajemy dowolny atraktor zapachowy i miód (1 łyżeczka od herbaty). Mąkę dodajemy, aby uzyskać pożądaną konsystencję ciasta.
Przepis 9:
· 2-3 ząbki czosnku
· Max 0,5 szklanki wody
· 5 łyżek oleju
Sposób wykonania :Ugnieć 2 - 3 ząbki czosnku, dodaj mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj z odrobiną wody i oleju.
Przepis 10:
· Pół świeżej bułki
· 1 łyżka anyżu
· 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania :Ugnieć kawałek świeżej bułki z dodatkiem anyżku, łyżeczki cukru.
Przepis 11:
· Max 0,3 szklanki gotującej wody
· 1 torebka cukru waniliowego
· 2 łyżki masła
· Kasza manna
Sposób wykonania :W gotującej wodzie rozpuść torebkę cukru waniliowego, troszeczkę masła zagęścić kaszę manną, którą potem na gorąco ugniataj.
Przepis 12:
· 1 średni ugotowany ziemniak
· Posiekane dżdżownice
Sposób wykonania :Ugnieść ugotowanego ziemniaka z mąką pszenną i posiekanymi dżdżownicami
Przepis 13:
· 10% chleba
· Olej
· 1 cebula
Sposób wykonania :Miękisz razowego chleba wygniatamy z olejem przesmażonym razem z odrobiną drobno posiekanej cebuli.
Przepis 14:
· 1 szklanka starego sera
Sposób wykonania :Miękisz białego chleba ugniatamy z silnie odstanym białym serem.
Przepis 15:
· 0,3 szklanki kaszy jaglanej
· 2-3 herbatniki
· 2 łyżeczki oleju
· Mąka
Sposób wykonania :Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 0,3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 - 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. Następnie dosypujemy mąki tak, aby trzymało się haczyka.
Przepis 16:
· Duży żółty ziemniak
· 1 żółtko
· 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania :Upiec w piekarniku duży ziemniak o żółtym miękiszu. Po wyjęciu z piekarnika szybko obrać i ugnieść gorący ziemniak z żółtkiem i ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Przepis 17:
· 1 średni ziemniak
· 1 serek topiony
· Mąka tortowa
Sposób wykonania :Ugnieść ziemniaka z serkiem topionym i mąką tortową
Przepis 18:
· 2 łyżki stołowe mąki pszennej,
· 1 łyżki stołowej cukru,
· trochę oleju.
Sposób wykonania :
Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.
Przepis 19:
· 1 bułka
· 1 szklanka białego sera
· 1 łyżeczka siemienia konopnego
· 1 łyżeczka miodu
Sposób wykonania :Ugnieść miękisz z bułki z białym serem, 1 łyżeczki siemienia konopnego i 1 łyżeczki miodu.
Przepis 20:
· 1 łyżka cukru pudru
· 1 łyżka mąki kukurydzianej
Sposób wykonania :...
PORADNIK-WEDKARSKI.PL