Ryba w jarzynach1,2 kg filetów z dorsza, morszczuka lub halibuta,3-4 łyżki mąki przennej,2 marchewki,1 pietruszka,15 dag selera,10 dag pora,2 cebule,1 szklanka oleju,1 puszka przecieru pomidorowego,kilka gałązek natki pietruszki,1 łyżka cukru,1 łyżeczka białego pieprzu,1 łyżka soli,Filety opłukać, osączyć, podzielić na porcje, lekko posolić i odstawić na 20 minut. Następnie obtaczać je w mące i smażyć na połowie oleju na złoty kolor.Warzywa korzeniowe oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Por i cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelnirozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę i por.Warzywa poddusić na pozostałym oleju, następnie wlać 1 szklankę wody i dalej dusić na małym ogniu.Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, cebulę i por, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Rybę wyłożyć do salaterki lub na głęboki półmisek, przykryć gorącymi warzywami i przybrać natką pietruszki.
Asia24_h