Pierogi z serem - slodkie .doc

(1 KB) Pobierz

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.

Ciasto:

350 g maki,

1 male jajo,

ok. 125 ml letniej wody,

sol.

Farsz:

400 g sera,

50 g cukru,

1 zoltko,

20-30 g przesmazonej z cukrem skorki pomaranczowej,

50 g rodzynkow.

Inne:

maslo do polania pierogow,

1 lyzka tartej bulki,

250 ml kwasnej smietany.

 

1. Zagniesc ciasto na pierogi . Podzielic na 2 lub

wiecej czesci, przykryc, by nie obsychalo.

2. Przygotowac farsz: ser utrzec z zoltkiem i z cukrem na jednolita, dosc gesta

mase. Dodac pokrojona drobno skorke pomaranczowa i oplukane rodzynki. Dokladnie wymieszac.

3. Ciasto rozwalkowac cienko. Wyciac krazki srednicy 6-7 cm. Na kazdy krazek

nalozyc farsz (nie za wiele, bo ser rozpreza sie w gotowaniu i pierogi moga

popekac}, zlozyc ciasto na pol i zlepic. Gotowac w duzej ilosci osolonej

wody. Wrzucac partiami do wrzatku, zamieszac, przykryc, a kiedy wyplyna,

zdjac pokrywke, gotowac jeszcze 1-2 min.

4. Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na ogrzany polmisek. Podawac polane roztopionym maslem. Mozna tez polac maslem zrumienionym z tarta bulka.

Osobno podac gesta, kwasna smietane.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin