Pierogi z mortadelą i wędzonym boczkiem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

Ciasto:

 

35 dkg (2 pełne szklanki) mąki,

 

ok. 0.75 szkl. wody,

 

1 jajko.

 

Nadzienie:

 

30 dkg mortadeli,

 

20 dkg wędzonego, ugotowanego boczku,

 

5 dkg cebuli,

 

1 łyżka masła lub margaryny do usmażenia cebuli,

 

1 łyżka ketchupu,

 

1 łyżka posiekanego szczypiorku,

 

sól i pieprz do smaku,

 

3 dkg cebuli,

 

8 dkg masła lub margaryny do przysmażenia cebuli i polania pierogów.

 

 

Sposób przyrządzenia:

      

Z mortadeli zdjąć skórę, obraną - pokroić na kawałki.

 

Boczek pokroić na kawałki.

 

Cebulę obrać, opłukać, usmażyć na złoty kolor.

 

Mortadelę, boczek i usmażoną cebulę przekręcić w maszynce do mielenia mięsa.

 

Dodać ketchup, szczypiorek, sól i pieprz.

 

Wszystko razem dokładnie wymieszać.

 

Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.

 

Na koniec polać pierogi masłem lub margaryną z usmażoną na złoto cebulą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin