Składniki:
Ciasto:
35 dkg (2 pełne szklanki) mąki,
ok. 0.75 szkl. wody,
1 jajko.
Nadzienie:
30 dkg mortadeli,
20 dkg wędzonego, ugotowanego boczku,
5 dkg cebuli,
1 łyżka masła lub margaryny do usmażenia cebuli,
1 łyżka ketchupu,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
sól i pieprz do smaku,
3 dkg cebuli,
8 dkg masła lub margaryny do przysmażenia cebuli i polania pierogów.
Sposób przyrządzenia:
Z mortadeli zdjąć skórę, obraną - pokroić na kawałki.
Boczek pokroić na kawałki.
Cebulę obrać, opłukać, usmażyć na złoty kolor.
Mortadelę, boczek i usmażoną cebulę przekręcić w maszynce do mielenia mięsa.
Dodać ketchup, szczypiorek, sól i pieprz.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.
Na koniec polać pierogi masłem lub margaryną z usmażoną na złoto cebulą.
jot_em18