Pierogi z mięsem i jajkiem .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

Ciasto:

 

35 dkg (2 pełne szklanki) mąki,

 

ok. 0.75 szkl. wody,

 

1 jajko.

 

Nadzienie:

 

40 dkg ugotowanego mięsa wołowego z rosołu,

 

10 dkg cebuli,

 

4 dkg masła lub margaryny do usmażenia cebuli,

 

2 jajka ugotowane na twardo,

 

2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku lub pietruszki,

 

sól i pieprz do smaku,

 

8 dkg słoniny do okrasy.

 

 

Sposób przyrządzenia:

      

Cebulę obrać, opłukać posiekać na drobną kostkę, usmażyć na złoty kolor.

 

Mięso, jaja na twardo i usmażoną cebulę zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

 

Dodać sól, pieprz, koperek lub pietruszkę i wszystko razem dokładnie wymieszać.

 

Jeśli farsz okaże się za gęsty, dodać trochę rosołu lub wody, a jeśli za rzadki, dodać trochę przesianej przez sitko tartej bułki.

 

Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.

 

Na koniec usmażyć słoninę i drobnymi skwarkami polać pierogi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin