Składniki:
Ciasto:
35 dkg (2 pełne szklanki) mąki,
ok. 0.75 szkl. wody,
1 jajko.
Nadzienie:
40 dkg ugotowanego mięsa wołowego z rosołu,
10 dkg cebuli,
4 dkg masła lub margaryny do usmażenia cebuli,
2 jajka ugotowane na twardo,
2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku lub pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
8 dkg słoniny do okrasy.
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, opłukać posiekać na drobną kostkę, usmażyć na złoty kolor.
Mięso, jaja na twardo i usmażoną cebulę zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Dodać sól, pieprz, koperek lub pietruszkę i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Jeśli farsz okaże się za gęsty, dodać trochę rosołu lub wody, a jeśli za rzadki, dodać trochę przesianej przez sitko tartej bułki.
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.
Na koniec usmażyć słoninę i drobnymi skwarkami polać pierogi.
jot_em18