Składniki:
- 6 jajek
- 1- 2 łyżki tłuszczu (smalec, olej)
- 100 g wędzonej słoniny
- 2 spore ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Słoninę kroimy w drobniutką kosteczkę, rumienimy i zdejmujemy z patelni.
Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy na jasnozłoty kolor pokrojone w kosteczkę ziemniaki razem z pokrojoną w talarki cebulą.
Solimy, podnosimy na moment patelnię, skrapiamy jej zawartość wodą, posypujemy papryką i pieprzem, stawiamy patelnię ponownie na ogniu i wylewamy na ziemniaki z cebulą masę z roztrzepanych jajek z dodatkiem tłuszczu.
Omlet smażymy z dwóch stron.
jot_em18