Zupa selerowa z salsą orzechowo-paprykową.odt

(50 KB) Pobierz

Zupa selerowa z salsą z orzechów i papryki

Autor: thiessa @ 7:25pm, Wtorek 17 Styczeń 2012.

Źródło: "For the love of food" Denis Cotter

Seler, orzechy i ser kozi świetnie się ze sobą komponują i sprawdzą się w wielu innych daniach i sałatkach. Za radą autora książki wyobraźmy sobie te same składniki podane inaczej a mianowicie naleśniki z nadzieniem z selera i pora posypane salsą orzechowo-paprykową i pokruszonym serem kozim. Brzmi nieźle! Ja na pewno kiedyś wypróbuję takiego połączenia. 
Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi w zupie-krem twardych kawałków może podać zupę bez salsy.

Zupa

30g masła,
1 por, drobno posiekany,
4 ząbki czosnku, posiekane,
1 seler korzeniowy, ok. 1/2 kg,
1 średni ziemniak, pokrojony w kostkę,
2 gałązki tymianku,
100 ml wytrawnego, białego wina,
800 ml wywaru warzywnego,
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
sól i pieprz do smaku.
ser kozi lub feta do posypania.

Salsa

2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
1/2 zielonej papryki, posiekanej,
1 łyżka tatki pietruszki, posiekanej,
1 łyżka oliwy.

Rozpuścić masło w rondelku, smażyć na nim por przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać seler, ziemniaka, tymianek i wino. Przykryć i gotować przez 10 minut. Wlać wywar warzywny i gotować przez 30 minut. Ugotowaną zupę zmiksować na gładko i przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 
Kiedy zupa się gotuje połączyć ze sobą wszystkie składniki salsy. 
Zupę podawać posypaną serem kozim i salsą.
Można ser kozi wymieszać ze śmietaną zgodnie z przepisem źródłowym, ale musi to być miękki ser. Mój był średnio miękki, zatem zrezygnowałam ze śmietany i po prostu go pokruszyłam.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin