Autor: thiessa @ 7:25pm, Wtorek 17 Styczeń 2012.
Źródło: "For the love of food" Denis Cotter
Seler, orzechy i ser kozi świetnie się ze sobą komponują i sprawdzą się w wielu innych daniach i sałatkach. Za radą autora książki wyobraźmy sobie te same składniki podane inaczej a mianowicie naleśniki z nadzieniem z selera i pora posypane salsą orzechowo-paprykową i pokruszonym serem kozim. Brzmi nieźle! Ja na pewno kiedyś wypróbuję takiego połączenia. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi w zupie-krem twardych kawałków może podać zupę bez salsy.Zupa30g masła,1 por, drobno posiekany,4 ząbki czosnku, posiekane,1 seler korzeniowy, ok. 1/2 kg,1 średni ziemniak, pokrojony w kostkę,2 gałązki tymianku,100 ml wytrawnego, białego wina,800 ml wywaru warzywnego,duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,sól i pieprz do smaku.ser kozi lub feta do posypania.Salsa2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,1/2 zielonej papryki, posiekanej,1 łyżka tatki pietruszki, posiekanej,1 łyżka oliwy.Rozpuścić masło w rondelku, smażyć na nim por przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać seler, ziemniaka, tymianek i wino. Przykryć i gotować przez 10 minut. Wlać wywar warzywny i gotować przez 30 minut. Ugotowaną zupę zmiksować na gładko i przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Kiedy zupa się gotuje połączyć ze sobą wszystkie składniki salsy. Zupę podawać posypaną serem kozim i salsą.Można ser kozi wymieszać ze śmietaną zgodnie z przepisem źródłowym, ale musi to być miękki ser. Mój był średnio miękki, zatem zrezygnowałam ze śmietany i po prostu go pokruszyłam.
very_significant_other