Zupa fistaszkowa.odt

(44 KB) Pobierz

Zupa fistaszkowa

Autor: thiessa @ 6:37am, Czwartek 4 Październik 2012.

Źródło: "The Mitsitam Cafe cookbook" Richard Hetzler


Bardzo ciekawy pomysł na zupę, a jednocześnie bardzo prosty. Przepis pochodzi z bardzo interesującej książki, którą opiszę przy kolejnym z niej daniu. Do przyrządzenia zupy najlepsze będą orzechy, które są sprzedawane w łupinach, a nie wyłuskane już gotowce. Co prawda z gotowca zupę przyrządzimy o wiele szybciej, ale nie będzie ona miała już takiego aromatu, często, bowiem takie orzechy są już nieco zwietrzałe.
Ja robótkę zabrałam ze sobą przed blok. Chwytając ostatnie ciepłe promienie słońca siedziałam sobie na ławeczce i łuskałam, podczas gdy dziecko objeżdżało rowerem okolice.

Składniki:

2 łyżki oleju,
1/2 szklanki cebuli, posiekanej,
1 chile sererano, pozbawione pestek i posiekane,
2 szklanki prażonych, niesolonych orzechów ziemnych,
4 szklanki rosołu z kurczaka (lubię gęste zupy dałam 3),
1/2 szklanki śmietany,
1/2 szklanki masła (dałam 2 łyżki),
1 łyżeczka cayenne (dałam pół),
sok z 1 limonki,
sól do smaku,
kolendra do posypania.

W sporym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i serrano. Smażyć, aż cebula zmięknie, ok. 45 minut. Następnie dodać orzechy ziemne i smażyć około 15 minut. Wlać rosół z kurczaka i gotować przez 20-25 minut, aż orzechy będą miękkie.
Zmiksować zupę na gładko razem ze śmietaną. Do zupy dodać masło, poczekać, aż się rozpuści. Wymieszać z sokiem z limonki, cayenne i solą. Zupę podawać posypaną kolendrą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin