Sałatka fasolowa z jajkiem.odt

(52 KB) Pobierz

Sałatka fasolowa


Dawno nie brałem udziału we wspólnym gotowaniu w wirtualnej kuchni. Czas to nadrobić. Dziś przygotowujemy sałatki na bazie warzyw strączkowych. Panna Malwina propaguje jedzenie warzyw strączkowych zimą, więc przepis dodaję do jej akcji (klik). Ze swojej strony przygotowałem sałatkę z fasolą z puszki. Z jednej strony bardzo prostą, za to sycącą i pożywną. Świetnie sprawdzi się na lunch, czy kolacje, ale też na przekąskę. 

Razem ze mną sałatki w wirtualnej kuchni przygotowały dziś:

Maggie http://maggiegotuje.blogspot.com/

Mirabelka http://mirabelkowy.blogspot.com/

Mopsik http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Malwinna http://filozofiasmaku.blogspot.com/

Siaśka http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/

Zapraszam do sprawdzenia przepisów u dziewczyn, bo na pewno wymyśliły pyszne sałatki.

 

 

Składniki:

1 puszka białej fasolki

1 duży kiszony ogórek (lub 2 mniejsze)

3 jajka na twardo

1/2 czerwonej papryki

garść rodzynek

2 łyżki octu winnego

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy dijon

sól, pieprz

Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na 10 minut, żeby zmiękły. Jeśli mamy miękkie, delikatne rodzynki, to można to pominąć. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do odcedzonej fasolki. Rodzynki odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do reszty składników. Jajka kroimy w spore kawałki, każdą połówkę na 6 części. W occie rozpuszczamy sól, dodajemy miód, musztardę, pieprz i oliwę, mieszamy aż powstanie gładka emulsja. Wszystkie składniki sałatki poza jajkiem mieszamy dokładnie z sosem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy delikatnie. Dzięki temu jajka się nie rozpadną i pozostaną nam w sałatce całe kawałki żółtek. 

 

 

 

 


 


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin