Tulipan.doc

(24 KB) Pobierz
Tulipan

Tulipan

 

Składniki:

·        250 g. margaryny

·        2 szklanki maki pszennej

·        1 szklanka cukru

·        1/2 szklanki maku suchego

·        1 kisiel wiśniowy ( bez cukru)

·        6 jajek

·        6 łyżek oleju

·        2 łyżki kakao

·        2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Ponadto:

·      cukier puder do posypania

·      kolorowa posypka

·      tłuszcz do smarowania blaszki

 

Sposób wykonania:

 

Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodawać na przemian olej i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem, a następnie podzielić na cztery części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel, czwarta biała. Ciasto wlewać do posmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 12 x 34 cm, najpierw białe ciasto, a następnie z kakao, kisielem i makiem. Grubszym patyczkiem przeciągnąć ( raz) przez środek blaszki. Piec około 60 minut w temp. 180-200 stopni C. Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową. Według uznania można posypać cukrem pudrem i na środku posypać kolorową posypką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin