Kolorowe ptasie mleczko.doc

(25 KB) Pobierz
Kolorowe ptasie mleczko

Kolorowe ptasie mleczko

 

Składniki:

 

Biszkopt:

·        6 jajek

·        1 szklanka cukru

·        1 czubata szklanka mąki

·        1 łyżeczka proszku do pieczenia

·        aromat śmietankowy

 

Masa truskawkowa:

·        1 galaretka truskawkowa

 

Masa śmietankowa:

·        2 łyżki żelatyny

·        1 szklanka zimnego mleka

·        1 opakowanie bitej śmietany w proszku "Śnieżka"

 

Masa galaretkowa:

·        1 galaretka truskawkowa

·        1 galaretka cytrynowa

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-27 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Nasączyć aromatem śmietankowym wymieszanym z przegotowaną wodą.

Jedną galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Wystudzić i tężejącą galaretkę wylać na jedną część biszkoptu.

Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i wystudzić. Śnieżkę ubić i dodać do niej wystudzoną żelatynę, cały czas ubijając. Śnieżkę wyłożyć na galaretkę truskawkową i przykryć drugą część biszkoptu.

Drugą galaretkę truskawkową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Ostudzić, poczekać, aż zgęstnieje, a następnie pokroić w kostkę i wyłożyć na biszkopt.

Całość zalać tężejącą galaretką cytrynową, rozpuszczoną w 500 ml gorącej wody. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin