Lodowiec.doc

(24 KB) Pobierz
Lodowiec

Lodowiec

 

Składniki:

Masa:

·        5 żółtek

·        ½ szklanki cukru

·        ½ łyżki budyniu waniliowego

·        1 szklanka mleka

·        cukier waniliowy

·        25 dag masła

·        2 łyżki kakao

Ponadto:

·        1 opakowanie biszkoptów (15 dag)

·        bakalie

·        gorzka czekolada

·        1 galaretka wiśniowa

·        dowolne owoce do dekoracji

 

Sposób wykonania:

 

Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, i do gotującego się mleka wlać masę z żółtek, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, i dalej ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Gotową masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.

Dno średniej wielkości tortownicy wyłożyć biszkoptami (biszkopty można nasączyć dowolnym ponczem np. przegotowana woda + sok z cytryny). Na biszkopty wyłożyć ciemną masę i posypać ją pokrojoną w kosteczki czekoladą i bakaliami. Następnie rozłożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nie jasną masę. Na jasnej masie rozłożyć dowolne owoce np. wydrylowane wiśnie i zalać tężejącą galaretką, przygotowaną wcześniej według przepisu na opakowaniu.

Całość włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin