Składniki:
Masa:
· 5 żółtek
· ½ szklanki cukru
· ½ łyżki budyniu waniliowego
· 1 szklanka mleka
· cukier waniliowy
· 25 dag masła
· 2 łyżki kakao
Ponadto:
· 1 opakowanie biszkoptów (15 dag)
· bakalie
· gorzka czekolada
· 1 galaretka wiśniowa
· dowolne owoce do dekoracji
Sposób wykonania:
Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, i do gotującego się mleka wlać masę z żółtek, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, i dalej ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Gotową masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Dno średniej wielkości tortownicy wyłożyć biszkoptami (biszkopty można nasączyć dowolnym ponczem np. przegotowana woda + sok z cytryny). Na biszkopty wyłożyć ciemną masę i posypać ją pokrojoną w kosteczki czekoladą i bakaliami. Następnie rozłożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nie jasną masę. Na jasnej masie rozłożyć dowolne owoce np. wydrylowane wiśnie i zalać tężejącą galaretką, przygotowaną wcześniej według przepisu na opakowaniu.
Całość włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
henrykgwizdala