Piernik piwosz.pdf

(73 KB) Pobierz
37869739 UNPDF
Piernik piwosz
Składniki
Ciasto: 50 dag mąki, 20 dag miodu, 4 jaja, łyżka ciemnego
kakao, 3/4 szklanki ciemnego piwa, pół kostki (12 dag)
margaryny, 15 dag cukru, po 2 łyżeczki przyprawy do pierników i
sody.
Nadzienie: tabliczka czekolady mlecznej, 2 łyżki mleka.
Dekoracja: biała polewa do ciast lub 2 tabliczki białej czekolady,
półtorej szklanki różnorodnych bakalii
Sposób przyrządzania
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Miód stopić, wystudzić. Do
masy żółtkowej dodawać na przemian: mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą i kakao,
miód oraz piwo. Ubić pianę z białek, delikatnie połączyć z ciastem. Formę keksową
nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy, piec ok. 60
minut w temperaturze 170-180°C . Po wystudzeniu ściąć nożem nierówny wierzch
piernika i przekroić ciasto po przekątnej. Powstałe trójkąty położyć obok siebie tak, aby
tworzyły jakby spadzisty dach. Rozpuścić czekoladę mleczną w kąpieli wodnej,
wymieszać z mlekiem, posmarować miejsce złączenia trójkątów. Przygotować polewę
według przepisu na opakowaniu. Oblać nią piernik, udekorować bakaliami. Podawać
pokrojony w trójkąty.
 
37869739.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin