Tort marcepanowo-waniliowy.doc

(51 KB) Pobierz
Tort marcepanowo-waniliowy

Tort marcepanowo-waniliowy

MARCEPAN:

30 dag migdałów

30 dag cukru

kieliszek wódki

 

CIASTO:

4 jajka

6 łyżek wody

szklanka cukru

1,5 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

kostka margaryny

3 łyżki kakao

kilka kropli olejku migdałowego

MASA:

pół litra śmietany kremówki

25 dag białego sera

szklanka cukru

2 opakowania budyniu waniliowego

szklanka mleka

6 łyżek żelatyny

1/3 szklanki likieru jajecznego

tabliczka czekolady

 

1.Marcepan przygotowujemy na 3 dni przed pieczeniem tortu. Migdały sparzamy, obieramy ze skórki i suszymy w piekarniku. Następnie mielimy dwa razy i ucieramy z cukrem oraz wódką. Tak przygotowaną, utartą masę, cały czas mieszając, podgrzewamy w rondelku, aż zacznie odstawać od dna. Na koniec przekładamy ją na wilgotną ściereczkę i odkładamy na 3 dni.

2.Ciasto: żółtka z cukrem i wodą ucieramy na gęstą masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, roztopioną margarynę, olejek oraz kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko raz jeszcze delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tortownicy, pieczemy około 35 minut.

3.Masa: żelatynę namaczamy w zimnym mleku, a gdy napęcznieje wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzamy. Ser mielimy trzykrotnie, a następnie ucieramy z przestudzoną żelatyną. Kremówkę ubijamy i łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy likier jajeczny i wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce.

4.Upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta smarujemy masą, posypujemy startą czekoladą i przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki tortu również smarujemy masą. Część przygotowanej wcześniej masy marcepanowej rozwałkowujemy, wykrawamy z niej dekoracyjne listki oraz kwiatki i układamy na środku tortu. Resztę marcepanowej masy ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch tortu. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin