z blogu Przepisy Aleksandry
Ciekawostka: w cieście nie ma nawet grama mąki.
Składniki na ciasto250 g zmielonych orzechów włoskich (zważcie je już po zmieleniu)10-12 jaj (na święta zrobiłam z 10, a wczoraj z 12. To z większej ilości jest smaczniejsze)250 g cukru pudru3 łyżki bułki tartej1 łyżeczka proszku do pieczeniaponcz z alkoholu, cukru i herbatySkładniki na masę200 g zmielonych orzechów włoskichmleko200 g miękkiego masła200 g cukru pudrualkohol
Wykonanie
Przede wszystkim należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę średniej wielkości smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż powstanie pianka. Następnie do żółtek dodajemy orzechy włoskie, proszek do pieczenia i bułkę tartą (stopniowo).
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 12 białek. Na sam koniec powoli łyżką łączymy orzechową masę
z pianą z białek. Przelewamy masę do tortownicy. Pieczemy aż ciasto się zarumieni i będzie odchodziło od brzegów formy. Można po około 40 minutach sprawdzić czy ciasto jest upieczone w środku za pomocą patyczka.
Upieczone ciasto musi wystygnąć zanim przełożymy je masą. Chłodne przekrawamy na pół i nasączamy ponczem.
MasaOrzechy zagotowujemy z niedużą ilością mleka, aby powstała gęsta masa. Gotowe schładzamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem (ja robiłam z wódką i raz z baileys). Masę orzechową dodajemy do masła i ponownie ucieramy.Przekładamy masą ciasto, pamiętając by zostawić trochę masy do dekoracji na wierzch ciasta.Wkładamy do lodówki, aby masa zastygła
inka40