Łabędź z jabłka.odt

(708 KB) Pobierz

Łabędź z jabłka



 

Kolejna odsłona dekoracji ze zwykłego jabłka. Najlepiej wybrać żółto - czerwone, wtedy łabędź będzie bardziej efektowny. Poza głową, którą wycinamy wedle własnego uznania, resztę robimy dokładnie tak jak w przepisie na “listki z jabłka” czy wycinanki z rzodkiewki. Najważniejszy jest ostry nożyk, którym musimy robić względnie równe nacięcia. Świetnie prezentuje się na każdym półmisku, warto ozdobić sałatą w kontrastowym kolorze.

Do wykonania potrzebne są:

       jabłko

       ostry nożyk

1. Jabłko myjemy i odkrawamy dolną część. Ozdoba będzie się stabilnie trzymać, a z wyciętej części łatwo wytniemy głowę z szyją.
2. W jabłku za pomocą ostrego nożyka robimy nacięcia w kształcie litery “V” - dokładnie wytłumaczony sposób wykonywania znajduje się w przepisie na “listki z jabłka”. Wycinamy w dwóch lub trzech miejscach (mogą być same skrzydła, mogą być skrzydła z kadłubem).



3. Z wcześniej wyciętego fragmentu jabłka wycinamy szyję z głową naszego ptaka, którą wciskamy lub łączymy za pomocą wykałaczki z resztą tułowia. Dekorujemy zieloną sałatą.
Porada: Aby dekoracja z jabłka dłużej się trzymała należy ją skropić sokiem z cytryny.







Zgłoś jeśli naruszono regulamin