Rekin i smok z arbuza.odt

(1749 KB) Pobierz

Rekin i smok z arbuza


Dekoracyjne półmiski na sałatki owocowe

Sezon arbuzowy w pełnej krasie, owoce tanieją z dnia na dzień, żal nie stworzyć z nich dekoracyjnych ozdób, które będą królować na naszych stołach. Dzisiaj przedstawiam rekina, którego w kilka chwil można przekształcić w smoka - czyli ozdobny półmisek wypełniony owocami lub sałatką owocową.

Do wykonania potrzebne są:

       arbuz

       ostry nożyk

       wykałaczki

       sałatka owocowa (kulki z arbuza, winogrono, kiwi, czereśnie lub jakiekolwiek owoce, które posiadamy w domu)

1. Arbuza myjemy. Od dołu odcinamy część aby owoc stabilnie trzymał się na stole i nacinamy go w kształcie litery “V” tworząc paszczę naszego potwora.







2. Ostrym nożykiem wykonujemy nacięcia - zęby.

3. Łyżką wydłubujemy środek arbuza - możemy wykorzystać specjalną łyżeczkę do kulek lub pokroić wyciągany miąższ w kostkę (będzie składnikiem sałatki owocowej).





4. Delikatnie nożykiem odcinamy ciemnozieloną część arbuza z zębów (skórka).





  1. Po dwóch stronach paszczy tworzymy oczy rekina - za pomocą ostrego nożyka lub łyżeczki wydłubujemy wcześniej narysowane kółeczko (można użyć kieliszka lub małej literatki).

 

7. Wykrawamy podłużne paski - skrzela rekina.

  1. Napełniamy sałatką.
  2.  

Przemiana rekina w smoka
1. Z kawałka wcześniej wyciętego arbuza wycinamy brew, którą osadzamy na wykałaczce.



2. Dokładnie tak jak w przypadku zębów ostrym nożykiem ściągamy z części paszczy smoka ciemnozieloną skórę arbuza - zostawiając 2 kółka - nozdrza.



3. Na wykałaczkach w części “grzbietowej” osadzamy wcześniej wycięte trójkąty ze skórek arbuza. Smok gotowy.



Zgłoś jeśli naruszono regulamin