Dekoracyjne półmiski na sałatki owocowe
Sezon arbuzowy w pełnej krasie, owoce tanieją z dnia na dzień, żal nie stworzyć z nich dekoracyjnych ozdób, które będą królować na naszych stołach. Dzisiaj przedstawiam rekina, którego w kilka chwil można przekształcić w smoka - czyli ozdobny półmisek wypełniony owocami lub sałatką owocową.Do wykonania potrzebne są:
• arbuz
• ostry nożyk
• wykałaczki
• sałatka owocowa (kulki z arbuza, winogrono, kiwi, czereśnie lub jakiekolwiek owoce, które posiadamy w domu)
1. Arbuza myjemy. Od dołu odcinamy część aby owoc stabilnie trzymał się na stole i nacinamy go w kształcie litery “V” tworząc paszczę naszego potwora.
2. Ostrym nożykiem wykonujemy nacięcia - zęby.
3. Łyżką wydłubujemy środek arbuza - możemy wykorzystać specjalną łyżeczkę do kulek lub pokroić wyciągany miąższ w kostkę (będzie składnikiem sałatki owocowej).
4. Delikatnie nożykiem odcinamy ciemnozieloną część arbuza z zębów (skórka).
7. Wykrawamy podłużne paski - skrzela rekina.
Przemiana rekina w smoka1. Z kawałka wcześniej wyciętego arbuza wycinamy brew, którą osadzamy na wykałaczce.
2. Dokładnie tak jak w przypadku zębów ostrym nożykiem ściągamy z części paszczy smoka ciemnozieloną skórę arbuza - zostawiając 2 kółka - nozdrza.
3. Na wykałaczkach w części “grzbietowej” osadzamy wcześniej wycięte trójkąty ze skórek arbuza. Smok gotowy.
darkana