FANTASTYCZNY CYTRYNOWIEC SKŁADNIKI: -biszkopt z 4 jaj upiecvzony na blaszce o wymiarach 25x36 cm lub coś koło tego -paczka okrągłych biszkoptów Masa cytrynowa: -2 budynie śmietankowe -1 galaretka cytrynowa -2 cytryny -1 szklanka cukru -2 jajka -0,5 kostki masła Masa śmietankowa: -0,5 litra śmietany kremówki -2 "śmietan-fixy" -3-4 łyżki cukru pudru A ROBI SIĘ TO TAK: Masa cytrynowa: Z 0,5 litra wody odlać 0,5 szklanki. W odlanej wodzie rozpuścić budynie. Resztę wody zagotować z cukrem, wlać do niej rozrobione budynie i mieszać aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę (w proszku), wymieszać i odstawić do wystudzenia. Jeśli powierzchnię budyniu przykryjemy kawałkiem folii nie zrobi się na nim nieładny kożuszek- metoda wypróbowana, więc polecam Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Z 1 cytryny wycisnąć sok. Masło (musi być oczywiście w temperaturze pokojowej) utrzeć, dodając do niego po 1 żółtku. Następnie dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gdy krem będzie jednolity dodać sok z cytryny, a na końcu połączyć go delikatnie z pianą z białek. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i "śmietan-fixami". Fantastyczny cytrynowiec: Z drugiej cytryny wycisnąć sok, wymieszać go z połową szklanki przegotowanej wody. Można dosłodzić do smaku lub dodać trochę alkoholu, ale niekoniecznie. Połową tego ponczu nasączyć biszkopt. Wyłożyć na niego masę cytrynową i chłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie na masę cytrynową wyłożyć masę śmietankową, a na niej poukładać biszkopty nasaczone w reszcie ponczu. Udekorować według własnej fantazji, ale mogę Wam podpowiedzieć, że świetnie prezentuje się z "esami-floresami" z polewy czekoladowej i odrobiną kolorowej posypki do ciast
aniaimarek1