ROGALE.txt

(1 KB) Pobierz
ROGALE
-------------------
Zaczyn:
1/4 szklanki ciep�ego mleka
2 �y�ki cukru
1 �y�ka m�ki
80 g dro�d�y

Ciasto:
1/2 szklanki roztopionego mas�a
1/2 szklanki mleka
3 jajka
4 szklanki m�ki
1 �y�ka soli
1 1/2 szklanki ziemniak�w ugotowanych i rozgniecionych na  purre

Zaczyn: dro�d�e, cukier, �y�k� m�ki i 1/4 szklanki mleka rozcieramy na g�adk� mas�. Odstawiamy do wyro�ni�cia. Zaczyn powinien dwukrotnie zwi�kszy� obj�to�� i bardzo si� spieni�.

Ciasto: ziemniaki i jajka ��czymy na g�adk� mas�. Dodajemy m�k�, zaczyn, s�l i 1/2 szklanki mleka. Gdy wszystkie sk�adniki ciasta si� po��cz� wlewamy rozpuszczone mas�o. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto mo�e by� troch� klej�ce ale nie dosypujemy m�ki. Odstawiamy ciasto do wyro�ni�cia. Gdy podwoi obj�to�� wyk�adamy ciasto na blat opr�szony m�k�. Chwil� wyrabiamy ciasto i dopiero teraz mocno podsypujemy m�k� gdyby przywiera�o do blatu. Ciasto dzielimy na dwie cz�ci. Ka�d� cz�� wa�kujemy na okr�g�y placek o grubo�ci 1 cm. K�kiem do pizzy dzielimy ka�dy placek na 8 tr�jk�t�w. Zaczynaj�c od szerszej strony zwijamy rogale. Rogale uk�adamy � w du�ych odst�pach -  na blaszce, na kt�rej b�d� si� piek�y i odstawiamy do wyro�ni�cia. Wyro�ni�te rogale mo�na posmarowa� ��tkiem lub mlekiem. Rogale pieczemy 15 � 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin