sernik_z_bialej_czekolady.pdf

(350 KB) Pobierz
Przepisy
Sernik z białej
czekolady
P R Z E P I S Y
SPÓD:
250 g mąki
200 g schłodzonego niesolonego masła, pokro-
jonego na kawałki
125 g jasnego brązowego cukru
100 g zmielonych migdałów
1 duże żółtko
MASA:
1 kg twarogu śmietankowego na serniki, w
temperaturze pokojowej
235 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 ml mleka
500 g białej czekolady, roztopionej i ostudzonej
5 dużych jajek, ubitych
WYKONANIE
W dużej misce wymieszać przesianą
DEKORACJA: dowolne owoce np. maliny, truskawki, jeżyny,
porzeczki, ewentualnie wiórki białej czekolady do posypania
po wierzchu
mąkę, masło, brązowy cukier,
migdały i żółtko. Ręką szybko
wyrobić ciasto i uformować kulę.
Zawinąć w folię i włożyć do lodówki
na 30 minut.
Formę wysmarować masłem. Ciasto (będzie dość miękkie) włożyć pomiędzy dwa kawałki folii
Potrzebna będzie: minimum 26 cm forma z odpinaną
obręczą, folia przeźroczysta, papier do pieczenia
przeźroczystej lub papieru do pieczenia i rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy.
Ciasto przenieść do formy i wyłożyć nim spód a także bok na wysokość 2 cm. Schładzać w lodówce
przez 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, formę ustawić na blasze
i piec przez 20 minut. Zdjąć papier i piec przez kolejne 5 - 10 minut na złoty kolor. Dokładnie
ostudzić.
Ubić ser z cukrem i ekstraktem z wanilii na kremową masę. Dodać mleko i czekoladę, a na końcu
ubite jajka. Ubić razem na gadką masę. Wyłożyć ją na upieczony spód i piec w piekarniku w 160 sto-
pniach przez 50 - 60 minut. Studzić w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym.
Schładzać w lodówce przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Pokroić i udekorować owocami
lub białą czekoladą.
NOTATKI
154298283.007.png 154298283.008.png 154298283.009.png 154298283.010.png 154298283.001.png 154298283.002.png 154298283.003.png 154298283.004.png 154298283.005.png 154298283.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin