Tarta z czereśniami i panna cottą.doc

(32 KB) Pobierz
Tarta z czereśniami i panna cottą

Tarta z czereśniami i panna cottą

 

“Crostata con panna cotta in gelatina”, tarta włoska pokryta kremem panna cotta i świeżymi czereśniami zatopionymi w galaretce. Polecam, bardzo smaczny włoski deser!

 

Ciasto:

1/2 kg czereśni

125 g mąki

75 g masła

50 g cukru pudru

1 żółtko

Krem panna cotta:

250 g śmietanki kremówki

100 g cukru

20 g żelatyny

laska wanilii

kilka kropli z cytryny

sól

 

Mikserem mieszam mąkę, cukier puder, miękkie masło, szczyptę soli. Pod koniec dodaję żółtko i ręką szybko formuję kulę. Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Rozwałkowuję ciasto na placek i wykładam nim posmarowaną masłem formę na tartę. Nakłuwam widelcem, przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Zdejmuję folię i piekę jeszcze przez 5 minut. Studzę.

 

Namaczam połowę podanej ilości żelatyny w niewielkiej ilości zimnej wody. Podgrzewam dobrze śmietankę, ale nie zagotowuję, z połową podanej ilości cukru i laską wanilii oraz kilkoma kroplami cytryny. Zdejmuję z ognia i dokładnie mieszam z żelatyną, do całkowitego jej rozpuszczenia. Zostawiam do ostygnięcia i czekam aż trochę stężeje.

 

Czereśnie kroję na połówki, wyjmuję pestki, odstawiam trochę całych owoców z korzonkiem do obłożenia boków ciasta i dekoracji. Gotuję 5 minut połówki czereśni z drugą połową cukru i 50 ml wody oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Pod koniec dodaję resztę żelatyny, moczonej przez 10 min w zimnej wodzie. Ostudzam i czekam aż trochę stężeje.

 

Wykładam podtężały krem na ciasto, czekam aż całkiem stężeje, układam całe czereśnie wokół brzegu a w środku połówki z galaretką.

 

 

Placek z botwinką

 

i serem ricotta. Na pysznym cieście kruchym z dodatkiem drożdży, koniecznie do powtórzenia z innym, ulubionym nadzieniem...

 

Składniki:

 

Nadzienie:

700 g botwinki bez buraczków

350 g sera ricotta

• 1 duże jajko

• 3 łyżki tartego Parmezanu

• około 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Ciasto:

200 g mąki

60 g masła, roztopionego

• 1 jajko

• 1 torebka suszonych drożdży (7 g)

• sól morska

 

Przygotowanie:

Forma na tartę lub tortownica o średnicy 23 cm posmarowana oliwą z oliwek extra virgin

Z botwinki odciąć korzonki i łodyżki. Same liście opłukać i włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 - 1 cm kawałki.

Ser ricotta rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem, Parmezanem. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na czas przygotowania ciasta włożyć do lodówki.

Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, dodać jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (ja dałam około 5 - 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut (ja użyłam mieszadła miksera).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odłożyć 1/3 ciasta a resztę rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Wyłożyć nim spód i boki posmarowanej oliwą formy. Wyłożyć nadzienie. Resztę ciasta również rozwałkować i wyciąć paseczki, które ułożyć na nadzieniu. Placek ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 30 minut na złoty kolo

 

 

Ciasto gruszkowo imbirowe

 

Składniki:

 

175 g mąki

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

200 g miękkiego masła

175 g drobnego cukru

• 1 łyżka świeżo startego obranego imbiru

• 3 jajka roztrzepane

400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki

• 1 łyżka brązowego cukru

 

Przygotowanie:

Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, 175 g masła w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Ubić mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą).

Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek, tak aby zachodziły na siebie. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez 35 - 40 minut. Podawać ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin