Tort tęczowy.rtf

(9 KB) Pobierz
Tort têczowy

Tort tęczowy

 

Składniki:

biszkopt:

6 jaj

po 6 łek mąki i cukru

aska łeczka proszku do pieczenia

masa:

3 szklanki śmietanki kremówki

2 łki cukru pudru

po 2 łki Galaretki WINIARY (o trzech różnych smakach,

np. cytrynowym, pomarańczowym, wiśniowym)

puszka ananasów

do dekoracji:

cząstki mandarynek

 

Białka ubij na bardzo sztywną pianę, dodając pod koniec cukier. Następnie połącz z rozbełtanymi żółtkami i, delikatnie mieszając, stopniowo dosypuj z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do małej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mą lub buł tartą. Wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 30 minut. Upieczony i zimny już biszkopt ostrożnie przekrój na trzy krążki.

 

Następnie rozpuść 2 łki galaretki (każdego smaku oddzielnie) w 3 łkach wrzącej wody i przestudź.

 

Ananasy wyjmij z puszki, odcedź (syrop zostaw do nasączenia blatów) i drobno posiekaj.

 

Teraz przygotuj masę śmietanową: kremówkę wlej do wysokiego naczynia, ubij z cukrem pudrem, podziel na trzy części, do każdej z nich wlej inną przestudzoną galaretkę i chwilę miksuj.

 

Blat spodni nasącz syropem, posmaruj bitą śmietaną wiśniową (część zostaw do dekoracji), po czym posyp połową posiekanych ananasów. Całość przykryj drugim blatem, nasącz go syropem, posmaruj bitą śmietaną cytrynową (część zostaw do dekoracji) i posyp resztą ananasów. Na koniec przykryj trzecim blatem, nasącz go syropem i posmaruj bitą śmietaną pomarańczową. Tą samą śmietaną posmaruj równi boki tortu. Wierzch udekoruj mandarynkami oraz odłoną dwukolorową bitą śmietaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin