Eklerki.docx

(644 KB) Pobierz

Eklerki

Składniki (12 porcji)

Ciasto

·         70 g margaryny lub masła

·         1 szklanka wody

·         1 szklanka mąki

·         2 duże jajka

Krem

·         2 szklanki mleka

·         2 łyżki cukru

·         1 cukier waniliowy

·         1 żółtko

·         1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

·         100 g masła

Polewa

·         3 łyżki cukru pudru

·         1 łyżka kakao

·         2 łyżki wody

              

Wykonanie

Na początek najlepiej wykonać krem. Przygotowujemy budyń. Odlewamy kilka łyżek mleka, resztę zagotowujemy wraz z żółtkiem i cukrem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy, aż utworzy się dosyć gęsty budyń. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Kiedy budyń jest już zimny, masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję. Jeśli krem wydaje nam się za mało słodki, możemy dodać cukier puder. Krem wstawiamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wodę i tłuszcz gotujemy. Gdy masło lub margaryna już się rozpuści, dosypujemy mąkę i mieszamy, aż ciasto będzie sprężyste. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożona papierem podłużne eklerki. Wstawiamy do piekarnika do 180ºC na około pół godziny. Po tym czasie wyciągamy blachę i przecinamy eklerki nożyczkami. Jeśli nie zrobimy tego, gdy są jeszcze gorące, potem mogą się pokruszyć. Rozkrojone ciastka pozostawiamy jeszcze przez kilka minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

Gdy eklerki wystygną, napełniamy je kremem. Do cukru pudru i kakao dolewamy wodę i szybko mieszamy. Powstanie masa czekoladowa, którą polewamy eklerki. Ciastka wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Smacznego

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin