Eklerki
Składniki (12 porcji)
Ciasto
· 70 g margaryny lub masła
· 1 szklanka wody
· 1 szklanka mąki
· 2 duże jajka
Krem
· 2 szklanki mleka
· 2 łyżki cukru
· 1 cukier waniliowy
· 1 żółtko
· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
· 100 g masła
Polewa
· 3 łyżki cukru pudru
· 1 łyżka kakao
· 2 łyżki wody
Wykonanie
Na początek najlepiej wykonać krem. Przygotowujemy budyń. Odlewamy kilka łyżek mleka, resztę zagotowujemy wraz z żółtkiem i cukrem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy, aż utworzy się dosyć gęsty budyń. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Kiedy budyń jest już zimny, masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję. Jeśli krem wydaje nam się za mało słodki, możemy dodać cukier puder. Krem wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wodę i tłuszcz gotujemy. Gdy masło lub margaryna już się rozpuści, dosypujemy mąkę i mieszamy, aż ciasto będzie sprężyste. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożona papierem podłużne eklerki. Wstawiamy do piekarnika do 180ºC na około pół godziny. Po tym czasie wyciągamy blachę i przecinamy eklerki nożyczkami. Jeśli nie zrobimy tego, gdy są jeszcze gorące, potem mogą się pokruszyć. Rozkrojone ciastka pozostawiamy jeszcze przez kilka minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Gdy eklerki wystygną, napełniamy je kremem. Do cukru pudru i kakao dolewamy wodę i szybko mieszamy. Powstanie masa czekoladowa, którą polewamy eklerki. Ciastka wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Smacznego
sewulka