SCENARIUSZ UROCZYSTOŚCI SZKOLNEJ „ ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA”
Cele:
§ Wzbudzenie zainteresowań obrzędami ludowymi,
§ Przekazywanie tradycji poprzez zabawowe układy elementów,
§ Łączenie rozrywki z nauką,
§ Rozwijanie zainteresowań przyrodniczych i historycznych,
§ Wzbogacenie naśladownictwa elementami twórczymi,
§ Uczenie współpracy w gromadzie i poznawanie jej praw,
§ Uszlachetnianie zachowań poprzez zabawę,
§ Zacieśnianie więzi między uczniami,
§ Rozwijanie takich cech osobowych jak: poczucie solidarności i uczciwości, „zdrowa rywalizacja”, silna wola, zręczność , orientacja, refleks, wyobraźnia, dyspozycje twórcze,
§ Kształtowanie samodyscypliny i samokontroli,
§ Dawanie dzieciom szansy radosnego przeżycia.
Miejsce imprezy: boisko przed szkołą.
Data: 31.10.2008r.
Przebieg imprezy:
1. Powitanie wszystkich uczestników i zaproszenie do wspólnej zabawy
2. Uroczystość rozpoczyna się rozpaleniem ogniska i zaprezentowaniem zagadek zaprezentowanych przez uczniów:W ziemi się rodzą,z jednego wiele. Najsmaczniejsze są jesienią w popiele (…)Warzywo, koloru brązowego i od ziemibrudnego.Kto to taki? (ziemniaki)Rosną na zagonach,pod zielonym krzakiem,a jesienią po wykopkachzjemy je ze smakiem. (ziemniaki)
3. Nauka okrzyku:
Święto Ziemniaka dziś w szkole mamy.
Bawiąc się radośnie na pieczone kartofle czekamy.
Wszyscy : Witamy się brawami
4. Wysłuchanie „Krótkiej bajki o ziemniaku” opowiadanej przez uczennicę klasy III
Dawno temu dobry król przywiózł z dalekiej wyprawy pewną roślinę, o której mówiono, że jest pożyteczna. Kazał posadzić ją w przypałacowym ogrodzie i niecierpliwie czekał, co z tego wyrośnie. Po jakimś czasie pojawiły się badyle. Zakwitły, ale kwiatki nie były zbyt ładne. Zielone owocki również nie były smaczne. Zagniewany król kazał roślinę wyrwać z korzeniami i spalić. Dworzanie rozkaz wykonali. Gdy ognisko się dopalało, któryś ciekawy, rozgarnął popiół, aby sprawdzić, co tak ładnie pachnie. Upieczone w żarze ogniska ziemniaki nie tylko ładnie pachniały, ale też były bardzo smaczne. I tak zaczęła się wielka kariera ziemniak, potocznie zwanego kartoflem.
6. Wysłuchanie informacji o ziemniakach.
Ziemniaki do Polski sprowadził Jan III Sobieski. Ziemniaki należą do roślin okopowych. Ziemniak to bylina, będąca źródłem skrobi.
Zaletą ziemniaków jest to, że są łatwe w uprawie, rosną na słabych glebach, dobrze się przechowują i są bardzo sycące.
Z ziemniaków wytwarza się między innymi mąkę ziemniaczaną i alkohol.
Ziemniaki dają się przyrządzać na wiele sposobów: ziemniaki z omastą i zsiadłym mlekiem, placki ziemniaczane, pyzy, kopytka, babka ziemniaczana, kluski z tartych ziemniaków, frytki, chipsy.
Wiosną i latem ziemniaki mogą być trujące, bo zawierają toksyczną solaninę, która zjawia się, gdy ziemniak zaczyna kiełkować.
Dobrym kuzynem ziemniaka jest batat 9 do 3 kg wagi) uprawiany głównie w Chinach, Brazylii, Japonii, Indiach i USA.
7. Konkursy indywidualne: - na największy okaz warzywa pochodzący z gospodarstwa rodziców - na najdziwniejszy pod względem kształtu okaz warzywa pochodzący z gospodarstwa rodziców.
8. Sadzenie i zbieranie ziemniaków
Ziemniaczani Dziadkowie ze swoimi Smakoszami stoją w szeregach obok siebie. Pierwsi zawodnicy biegną do wyznaczonego miejsca, aby pozostawić ziemniak, drudzy przynoszą ziemniak z powrotem.
9. Rzucanie ziemniaków do kosza.
Ziemniaczany Dziadek stoi z koszem naprzeciwko swojego szeregu, a Smakosze stojący w pewnej odległości od niego trafiają ziemniakiem do kosza.
10. Żonglowanie ziemniakami.
Zwycięża ten uczeń, który najdłużej podrzucał ziemniaki.
11. Szukanie ziemniaków.
Należy znaleźć schowane ziemniaki, zwycięża ten kto znajdzie pierwszy.
12. Bieg z ziemniakiem na głowie.
Zwycięża ten kto pierwszy przybiegnie z ziemniakiem na głowie.
13. Obierkowy zwycięzca
Dzieci otrzymują plastikowe noże. Muszą obrać ziemniak tak, ay powstała tylko jedna , jak najdłuższa , a w dodatku jak najcieńsza obierka.
14. Przeprowadzenie testu pt.: „Zostań Znawcą Ziemniaków” - (każdy otrzymuje test - załącznik)
15. Podsumowanie części konkursowej. Wręczenie uczestnikom konkursów pamiątkowych dyplomów i nagród.
16. Zebranie przy ognisku wszystkich uczestników. Zabawy i wspólna konsumpcja pieczonych ziemniaków.
Opracowała :Iwona Golczyk
Zostań ZZ, czyli Znawcą Ziemniaków:
............................................................... .........................
imię i nazwisko data
Oznacz litery przy prawidłowych odpowiedziach. Otrzymasz nazwę smacznej, choć niezbyt zdrowej potrawy z ziemniaków.
I. Ziemniaki należą do roślinA zbożowychB. włóknistychC, okopowych
II. Z ziemniaków wytwarza sięA. sólB. mąkęC. olej
III. Część jadalna ziemniaka toM owocY bulwa, czyli zgrubiały okrągły pędN kwiat
IV. Najzdrowsze ziemniaki to te, które spożywamyZ suroweC smażone na olejuT pieczone lub gotowane ze skórką
V. Wykopki toĘ kopanie ziemiK zbiór ziemniakówO zbiory jabłek
VI. Ziemniaki sprowadził do PolskiZ Kubuś PuchatekW rolnikI król Jan III Sobieski Uzupełnij zdanie.………….....…to pokrojone ziemniaki ……...…………na oleju.
Prawidłowe odpowiedzi:
I – okopowych
II – mąkę
III - bulwa, czyli zgrubiały okrągły pędIV - pieczone lub gotowane ze skórkąV - zbiór ziemniaków
VI - król Jan III Sobieski
Zdanie:
Frytki to pokrojone ziemniaki smażone na oleju.
Suma punktów w teście ZZ – 8 pkt.
Opracowała: Iwona Golczyk
2
madziala5