Ciasto dla dorosłych – PIJANA WIŚNIA
Składniki
Ciasto:
10 jajek3/4 szklanka mąki ziemniaczanej3/4 szklanka mąki tortowej2 czubate łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy podwójny1 szklanka czubata cukru 2 łyżki czubate ciemnego kakao1/4 szklanki czekolady w proszku
Krem:
2 kremy czekoladowe do tortów2 czubate łyżki czekolady w proszkumasło roślinne 250 gr
3 łyżki spirytusu.
Poncz:1,5 szklanki chłodnej przegotowanej wody
cukier do smaku
2 łyżki spirytususok z cytryny
dodatkowo:wiśnie w syropie1 łyżka alkoholu
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek(jajka powinny być zimne z lodówki)dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia kakao i czekoladą, delikatnie wymieszać.Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wysmarować lekko tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.Piec w 180st C około 50 min.
Krem:Krem zrobić wg przepisu na opakowaniu, dodać masło, na końcu alkohol, wszystko wymieszać.Upieczone ciasto przekroić na trzy, nasączyć ponczem, przełożyć kremem, następnie przykryć drugim ciastem, znów krem i ciasto.Lekko posmarować pozostałym kremem, do wiśni w syropie wlać 1 łyżkę alkoholu, wymieszać, przed podaniem polać ciasto i udekorować śmietaną.
rusek27