Biszkopt dowolny z 3 jajek (ja zrobiłam orzechowy) Mogą być również biszkopty lub herbatniki wyłożone na dno formy. 3 galaretki o dolnym smaku 1 szklanka mleka 1/2 l śmietany (zastępczo można użyć jogurtu , zsiadłego mleka ewentualnie sera białego) 1 szk cukru 5 dag żelatyny owoce dowolne (niekoniecznie) Dodatkowo do masy można dodać aromat śmietankowy
2 galaretki przygotowujemy wcześniej w oddzielnych naczyniach i odstawiamy do lodówki żeby dobrze zastygły. Następnie rozdrabniamy nożem na małe kawałki.Do garnuszka wlewamy mleko, po zagotowaniu dodajemy wcześniej namoczoną w 1/2 szklanki wody żelatynę i cukier. Kiedy żelatyna się rozpuści odstawiamy z ognia i ostudzamy. Miksujemy ze śmietaną i odstawiamy żeby było chłodne ale jeszcze nie tężejące. Następnie dodajemy rozdrobniona galaretkę i mieszamy. Tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Układamy na to owoce i zalewamy trzecia galaretka. Wszystko odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin!Smacznego!
rusek27