Biała Pavlova.doc

(242 KB) Pobierz


Biała Pavlova
Biała Pavlova

 

Składniki:

·         6 białek

·         300 g miałkiego cukru

·         1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)

·         1 łyżeczka białego octu winnego

·         500 ml śmietany kremówki (choć uważam, że połowa w zupełności wystarczy :)

·         owoce sezonowe

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.


Biała Pavlova
Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.


Biała Pavlova

 


Biała Pavlova

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin