Owocowy Raj
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek,
niepełna szklanka cukru,
1,5 maki tortowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Kasia do posmarowania ,bułka tarta
Bita śmietana:
6 buteleczek śmietany kremówki 30-proc.,
7 żel-fiksów, cukier waniliowy,
oprócz tego:
4-5 łyżek dżemu z owoców leśnych lub czarnej porzeczki, poncz do nasączania, owoce do dekoracji
Wykonanie:
Jajka z cukrem ubijamy 10- 15 minut na puszysta masę. Dodajemy przesiana make z proszkiem i delikatnie mieszamy. Wlewamy do dużej tortownicy, pieczemy w temp.200 stopni. Studzimy i przekrawamy na 3 krążki. spód i środkowy krążek nasączamy naparem z herbaty lub alkoholem. Śmietanę z cukrem i żel- fiksami miksujemy. Spód tortu smarujemy dżemem , wykładamy część bitej śmietany, przykrywamy drugim krążkiem .Nakładamy warstwę bitej śmietany i przykrywamy kolejnym krążkiem. Wierzch i boki smarujemy bita śmietana .Dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki.
tilia62