Tort "Miami Dream"
1/2 kostki margaryny(12.5 dag)40 dag cukru2 cukry wanilioweszczypta soli5 jajekskórka otarta z cytryny15 dag mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki mlekapuszka mango 5 łyżeczek żelatyny1/2 l kwaśnego mleka50 ml mleka kokosowego 4 łyżki soku z limetkiszklanka śmietany kremówki
Margarynę utrzeć z 1/2 szk. cukru , jednym cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać jedno całe jajko, 4 żółtka i skórkę cytrynową, ucierać aż ciasto będzie jednolite. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać mleko.Połowę ciasta rozsmarować w natłuszczonej tortownicy. Ubić białka z 20 dag cukru i połowę tej bezy rozsmarować na ciasto. piec 20 min. w temp.175 st.Tak samo upiec drugi placek.Mango osączyć (syrop pozostawić)zmiksować z kwaśnym mlekiem, drugim cukrem waniliowym, 5 łyżkami cukru, mlekiem kokosowym, sokiem z limetki i 2 łyżkami syropu z mango. Dodać rozpuszczoną żelatynę a gdy krem zacznie gęstnieć – ubitą na sztywno śmietanę.Masą przełożyć placki i odstawić na kilka godzin do lodówki. Boki można posypać kokosem.Smacznego!
tilia62