Wino herbaciane 13% (15l)
- 12 l wody
- paczka (10dkg) czarnej herbaty (granulowanej lub liściastej)
- 2,5 kg cukru
- 3 cytryny
- 1 kg rodzynek
- 60g kwasku
- 6 g pożywki
- drożdże winne Sherry
3 l wody zagotować, do wrzątku wsypać paczkę herbaty (ostrożnie! – kipi!) i zaparzać (nie gotować) 10 min, po czym zlać napar i ostudzić. Pozostałą wodę zagotować i rozpuścić w niej połowę cukru; syrop ostudzić.
Do gąsiora wlać:
- napar herbaciany,
- syrop,
- rozdrobnione (posiekane, zmielone) rodzynki,
- sok z wyciśniętych cytryn
- startą z cytryn żółtą skórkę (uwaga na albedo)
- pożywkę
- pracującą MD
Po 6-7 dniach dodaj drugą połowę przepisanego cukru rozpuszczoną w 2 l przegotowanej wody.
Fermentować ok. 4-rech tygodni, po czym zlać znad osadu. Dosłodzić wg. smaku.
Klarować 2 razy po 4 tygodnie, zabutelkować.
and69