Helicobacter pylori.pdf

(386 KB) Pobierz
239624917 UNPDF
Tom 54 2005
Numer 4 (269)
Strony 307–319
E lżbiEta K atarzyna J agusztyn -K rynicKa *, r Enata g odlEwsKa *,
P awEł ł aniEwsKi
Uniwerytet Warszawski
Instytut Mikrobiologii
Zakład Genetyki Bakterii
Miecznikowa 1, 02-096 Warszawa
e-mail: kjkryn@biol.uw.edu.pl
renatag@biol.uw.edu.pl
pablolania@o2.pl
HelIcoBacter pylorI — patogen roku 2005
też zastrzeżeń twierdzenie, że chroniczne za-
każenia drobnoustrojami patogennymi, jak
np. Salmonella enterica sv typhi czy niektó-
rymi chorobotwórczymi szczepami e. coli ,
są czynnikiem rozwoju chorób nowotworo-
wych.
robin Warren, urodził się w 1937 r.
w adelajdzie (południowa australia). po
ukończeniu uniwersytetu w adelajdzie
(1961), pracował jako patolog w szpitalu
królowej elżbiety w Woodville, w Instytucie
Medycyny i Weterynarii w adelajdzie, kró-
lewskim Szpitalu w Melbourne, a od 1968 r.
— w królewskim Szpitalu w perth. W latach
70. XX w. zaczyna interesować się spiralny-
mi bakteriami obecnymi w wycinkach błony
śluzowej żołądka pacjentów z objawami sta-
nu zapalnego.
Barry Marshall urodził się w 1951 r.
w kalgoorie (Zachodnia australia). W 1958 r.
rodzina B. Marshalla przeprowadziła się do
perth, gdzie ukończył on uniwersytet Zachod-
niej australii (1974), a następnie pracował
w królewskim Szpitalu w perth. W 1981 r.
B. Marshall rozpoczyna współpracę z r. War-
renem. prowadzone przez nich eksperymen-
ty doprowadzają do odkrycia, które po wielu
latach zostaje uhonorowane nagrodą nobla.
Dalsze zawodowe życie B. Marshalla poświę-
cone jest przekonaniu środowiska lekarskie-
*Dwie pierwsze autorki mają taki sam wkład w powstanie tekstu
1 eradykacja, czyli eliminacja Helicobacter pylori poprzez zastosowanie kilkudniowego leczenia antybiotykami.
nagrodą nobla w roku 2005 z dziedzi-
ny fizjologii i medycyny zostali uhonorowa-
ni dwaj naukowcy z australii: robin Warren
i Barry Marshall, za odkrycie Helicobacter py-
lori i wyjaśnienie jego roli w indukcji stanu
zapalnego błony śluzowej żołądka oraz cho-
roby wrzodowej. Wyniki zapoczątkowanych
przez nich eksperymentów udowodniły, że
choroby przewodu pokarmowego, uznawa-
ne za skutek niewłaściwej diety i stresu, są
chorobami zakaźnymi, podobnie jak np. dur
brzuszny czy czerwonka. Wykazanie powiąza-
nia pomiędzy infekcją bakteryjną a chorobą
wrzodową doprowadziło do zrewolucjonizo-
wania stosowanych terapii; zastąpienia tera-
pii objawowych (zaleczanie wrzodów żołąd-
ka) przez terapię przyczynową (terapia anty-
biotykowa doprowadzająca do eradykacji pa-
togenu 1 ). Dodatkowo, odkrycie uhonorowa-
ne tegoroczną nagrodą nobla zainspirowało
badania naukowe mające na celu wyjaśnienie
przyczyn innych chronicznych stanów zapal-
nych, jak np. choroba Leśniowskiego-Croh-
na (przewlekły stan zapalny ścian przewodu
pokarmowego) czy miażdżyca naczyń krwio-
nośnych. Coraz więcej danych doświadczal-
nych wskazuje na powiązanie występowania
arteriosklerozy z chroniczną infekcją obliga-
toryjnym wewnątrzkomórkowym patogenem
chlamydia pneumoniae. aktualnie nie budzi
239624917.012.png
308
e lżbiEta k. J agusztyn -k rynicKa i współaut.
go, że nieżyt żołądka, choroba wrzodowa
dwunastnicy i żołądka oraz choroba nowo-
tworowa żołądka są skutkiem infekcji H.
pylori. ponad 10 lat, od 1986 r., B. Marshall
prowadzi badania na uniwersytecie Stanu
Wirginia w uSa. W 1997 r. wraca do austra-
lii, gdzie do dziś jest zatrudniony jako pro-
fesor na uniwersytecie Zachodniej austra-
lii w perth, jako gastroenterolog w szpitalu
w perth oraz kieruje laboratorium H. pylori
w Centrum Medycznym królowej elżbiety II.
HIStorIa oDkrYCIa HelIcoBacter pylorI
Historia odkrycia Helicobacter sięga koń-
ca XIX w. W 1875 r. niemiecki bakteriolog
g. Botcher we współpracy z francuskim na-
ukowcem M. Letulle zademonstrowali obec-
ność spiralnych bakterii w śluzówce żołąd-
ka ssaków i sugerowali powiązanie choroby
wrzodowej z obecnością bakterii. W 1889 r.
Walery Jaworski, polski lekarz, profesor me-
dycyny uniwersytetu Jagiellońskiego, opisał
występowanie spiralnych bakterii w treści
żołądkowej uzyskanej od chorego człowieka.
Izolowane, spiralne mikroorganizmy nazwał
Vibrio rugula i również postulował, że in-
fekcje bakteryjne mogą odgrywać rolę w pa-
togenezie chorób żołądka. W 1893 r. włoski
lekarz g. Bizzozero wyizolował z żołądka psa
spiralne bakterie — prawdopodobnie był to
Helicobacter heilmanni . trzy lata później H.
Salomon udokumentował możliwość prze-
niesienia infekcji na inne gatunki ssaków.
próbkami śluzówki od psów udało mu się
zainfekować myszy, u których w kilka dni
po doustnym podaniu zakaźnego materiału
zaobserwowano silną kolonizację błony ślu-
zowej żołądka. W następnych latach jeszcze
kilkakrotnie pojawiały się doniesienia o od-
kryciu obecności bakterii w żołądkach ssa-
ków. W większości przypadków uznawano je
za przedstawicieli krętków. Spiralne mikro-
organizmy z ludzkiego żołądka wyizolowało
i wyhodowało, po raz pierwszy, in vitro, na
sztucznych podłożach, dwóch australijskich
lekarzy — robin Warren i Barry Marshall,
dopiero w 1982 r. r. Warren, w przebada-
nym w okresie trzech lat materiale (135 pró-
bek tkanek pobranych od osób chorych),
stwierdził wyraźną korelacje pomiędzy ob-
serwowanymi zmianami histopatologicznymi,
a występowaniem spiralnych bakterii. próba
otrzymania czystej kultury mikroorganizmów
zakończyła się powodzeniem, ponieważ au-
stralijczycy zaklasyfikowali izolowane bak-
terie do rodzaju campylobacter , a nie jak
poprzednio sugerowano do krętków, i jako
pierwsi zastosowali odpowiednie warunki
hodowli (odpowiednie podłoże, mikroaero-
filne warunki oraz stosunkowo długi czas
hodowli — 6 dni). Dziesięć lat przed nimi, H.
W. Steer też wyizolował od pacjenta z obja-
wami stanu zapalnego żołądka spiralne bak-
terie i, jak można sadzić z opublikowanego
zdjęcia z mikroskopu elektronowego, był to
H. pylori, ale z pobranych prób udało mu
się w warunkach tlenowych wyhodować je-
dynie pseudomonas aeruginosa. W 1985 r.
Barry Marshall, aby udowodnić, że wyizolo-
wane drobnoustroje są u ludzi czynnikiem
etiologicznym nieżytu żołądka, wypił zawie-
sinę bakterii, co po 14 dniach spowodowa-
ło u niego silny stan zapalny błony śluzowej
żołądka. objawy chorobowe ustąpiły po za-
stosowaniu odpowiedniej kuracji antybioty-
kowej (K idd i M odlin 1998). tym samym
wykazał, że badane mikroorganizmy, począt-
kowo zaklasyfikowane do rodzaju campylo-
bacter , spełniają tzw. postulaty kocha 2 i po-
winny być uznane za czynnik etiologiczny
chorób górnych odcinków przewodu pokar-
mowego. Dalsze analizy biochemiczne, gene-
tyczne oraz mikrobiologiczne, spowodowały
wyodrębnienie nowego rodzaju — Helicobac-
ter , a bakterię izolowaną od ludzi nazwano
Helicobacter pylori. H. pylori charakteryzuje
się silnym tropizmem gatunkowym, jest pato-
genem ludzkim. Do rodzaju Helicobacter na-
leżą jeszcze inne gatunki izolowane z układu
pokarmowego zwierząt (np. psów, kotów,
fretek): H. canis, H. felis, H. mustelae. Zaka-
żającym ludzi patogenem tego rodzaju jest
też H. hepaticus, a infekcje tym mikroorgani-
zmem uznawane są za czynnik ryzyka rozwo-
ju chorób nowotworowych wątroby.
2 „postulaty kocha”, pozwalają określić czy dany mikroorganizm rzeczywiście jest czynnikiem etiologicznym kon-
kretnej choroby: (i) organizm musi być znaleziony u wszystkich chorych osobników i nie występować naturalnie
u zdrowych osobników, (ii) organizm powinien dać się wyizolować z chorych osobników i hodować w czystych
kulturach w warunkach laboratoryjnych, (iii) wyizolowany organizm powinien powodować pojawienie się ob-
jawów choroby u zarażonych zwierząt, identycznych do obserwowanych uprzednio, (iv) powinna być możliwa
ponowna izolalacja mikroorganizmów z zarażonych zwierząt.
239624917.013.png
 
Helicobacter pylori — patogen roku 2005
309
epIDeMIoLogIa I oBJaWY CHoroBoWe
Częstość występowania zakażenia H. py-
lori związana jest z sytuacją ekonomiczną.
Dane epidemiologiczne wskazują, że oko-
ło 50% ludzkiej populacji jest zakażona tym
patogenem, ale odsetek w krajach rozwijają-
cych się jest znacznie wyższy (70–90%) niż
w krajach rozwiniętych (25–50%). W polsce
zakażonych jest 40–60 % ludzi (d ziEniszEwsKi
i współaut. 2004). podatność na infekcję jest
większa u osób starszych, choć do zakażenia
dochodzi najczęściej we wczesnym dzieciń-
stwie, najprawdopodobniej drogą kropelko-
wą. Infekcja utrzymuje się przez całe życie
człowieka i często jest bezobjawowa. tylko
u około 10% zakażonych osób dochodzi do
zmian morfologicznych w błonie śluzowej
żołądka: choroby wrzodowej, rzadziej raka
żołądka, chłoniaka typu MaLt lub choroby
Ménétriera. Dlatego też, w 1994 r., WHo
zaliczyła H. pylori do I klasy karcinogenów.
rodzaj występujących zmian chorobowych
zależy przede wszystkim od szczepu bakte-
ryjnego (jego czynników wirulencji) oraz od
cech gospodarza (predyspozycji genetycznej,
intensywności odpowiedzi ze strony układu
immunologicznego na infekcję, diety, warun-
ków życia) (ryc.1).
ryc. 1. Zmiany chorobowe wywołane zakaże-
niem Helicobacter pylori.
poDStaWoWe CZYnnIkI WIruLenCJI.
pomimo, że coraz więcej wiadomo na
temat czynników wirulencji H. pylori i ich
oddziaływania z układem immunologicznym
człowieka, wciąż jesteśmy dalecy od pełnego
zrozumienia mechanizmów patogenności tej
bakterii. Do głównych czynników wirulencji
tego patogenu zalicza się obecnie: enzymy
ułatwiające kolonizację — ureazę, katalazę,
lipazy, fosfolipazy, proteazy; adhezyny; cy-
totoksynę wakuolizującą Vaca, białko Caga,
białka budujące aparat sekrecyjny typu IV
(transportujący m.in. Caga do komórek eu-
kariotycznych); białko aktywujące neutrofile
napa i wiele innych. przeprowadzone ostat-
nio eksperymenty (ang. signature tagged mu-
tagenesis, mutageneza StM) zidentyfikowały
47 genów H. pylori, których produkty od-
grywają znaczącą rolę w procesie koloniza-
cji śluzówki żołądka (K avErMann i współaut.
2003).
ograniczone rozmiary niniejszego artyku-
łu uniemożliwiają szczegółowe opisanie roli
wszystkich wymienionych białek.
ureaZa
ureaza jest głównym czynnikiem warun-
kującym kolonizację błony śluzowej żołądka
przez H. pylori . enzym, katalizujący reakcję
rozkładu mocznika do amoniaku i dwutlen-
ku węgla, wytwarzany jest przez wszystkie
opisane dotychczas szczepy i stanowi 6–10%
białek bakterii. nagromadzony amoniak, alka-
lizując środowisko, powoduje neutralizację
soku żołądkowego, co w konsekwencji po-
zwala komórkom H. pylori bezpiecznie sfor-
sować warstwę śluzu i dotrzeć do nabłonka.
amoniak, powstający w reakcji hydrolizy
mocznika przez ureazę, indukuje, zarówno
bezpośrednio jak i pośrednio, powstawanie
uszkodzeń komórek tkanki nabłonkowej.
amoniak, w środowisku wodnym, dysocjuje
uwalniając jon amonowy i jony oH , te dru-
gie mają toksyczny wpływ na komórki euka-
riotyczne (s Moot i współaut. 1990). aktyw-
ność ureazy może być także odpowiedzialna
za uszkodzenia nabłonka żołądka, poprzez
239624917.014.png
 
310
e lżbiEta k. J agusztyn -k rynicKa i współaut.
interakcje z układem immunologicznym go-
spodarza. kontakt komórek bakteryjnych
z komórkami układu immunologicznego
(np. z neutofilami) powoduje uruchomienie
tlenowych mechanizmów zabijania drobno-
ustrojów. Sugeruje się, że nadtlenek wodoru
utlenia jony chlorowe, które następnie re-
agują z amoniakiem, uwalnianym po hydro-
lizie mocznika przez ureazę, i powstaje sil-
nie cytotoksyczna monochloramina (s uzuKi
i współaut. 1992). Monochloramina, wywiera
mutagenny efekt na Dna komórek eukario-
tycznych, tak więc może być istotnym czyn-
nikiem doprowadzającym do powstawania
nowotworów u osób z chroniczną infekcją .
ponadto, sama ureaza może powodować ak-
tywację monocytów, uruchamianie odpo-
wiedzi przeciwzapalnej, której efektem jest
uszkodzenie nabłonka śluzówki żołądka (M ai
i współaut. 1992).
W produkcję ureazy zaangażowanych
jest co najmniej siedem genów, skupionych
w dwóch obszarach genomu. geny: ureaB
kodują dwie podjednostki enzymu, a ure-
IeFGH — białka pomocnicze, konieczne do
wbudowywania jonów niklu do centrum
aktywnego i białko związane z transportem
mocznika (ureI). ureI funkcjonuje jako kanał
błony wewnętrznej, transportujący mocznik
do komórki, a jego aktywność stymulowana
jest spadkiem pH środowiska zewnętrznego.
kanał zostaje otwarty, gdy pH w otoczeniu
bakterii spada poniżej 6,5.
mu), w wyniku którego powstaje 37/33 kDa
n-terminalny fragment (p37) i 58/55 kDa
fragment C-terminalny (p58). uważa się, że
58 kDa podjednostka jest odpowiedzialna za
wiązanie z receptorem, a 37 kDa warunkuje
wytworzenie kanału w błonie komórki euka-
riotycznej. Do wywołania efektu wakuolizacji
konieczna jest obecność kompleksu białko-
wego utworzonego z obu domen Vaca (p37
i p58). W eksperymentach in vitro , podda-
nie komórek eukariotycznych niezależnemu
działaniu rekombinowanych białek p37 lub
p58 nie wywoływało tego efektu (t orrEs
i współaut. 2005). Większość cytotoksyny od-
najdywana jest w supernatancie hodowli H.
pylori , choć część cząsteczek dojrzałej Vaca
pozostaje związana z powierzchnią komór-
ki bakteryjnej. receptorami dla cytotoksyny
na powierzchni komórek eukariotycznych
są: 140 kDa białko p140 zidentyfikowane
jako rptpα (ang. receptor-like protein tyro-
sine phosphatase α) i 250 kDa białko p250
— rptpα, w zależności od rodzaju komórek
(y ahiro i współaut. 1997, 1999). Dodatko-
wo Vaca rozpoznawana jest, w procesie za-
leżnym od obecności cholesterolu, w błonie
komórki docelowej, przez oporne na działa-
nie detergentów mikrodomeny błony, tzw.
lipid rafs (s chraw i współaut. 2002, r iEdEr
i współaut. 2005).
poddanie cytotoksyny krótkiemu dzia-
łaniu kwaśnego pH powoduje dysocjację
oligomeru Vaca i powstanie monomerów.
podjednostka p58 wiąże się z receptorem na
powierzchni komórki eukariotycznej, wraz
z podjednostką p37 wbudowuje się w błonę
tej komórki i tworzy kanał selektywnie prze-
puszczający aniony. następnie, cytotoksyna
na drodze endocytozy dostaje się do endoso-
mu, co powoduje wzrost przepuszczalności
jego ścian i akumulację jonów. proces inter-
nalizacji Vaca przebiega w strukturach przy-
pominających kaweole i jest uzależniony od
przemian aktynowego cytoszkieletu komórek
(r icci i współaut. 2000). W wyniku tych zja-
wisk, do wnętrza endosomu napływa woda
powiększając go i w efekcie powstaje wa-
kuola (r Eyrat i współaut. 1999). W proces
powstawania wakuoli, oprócz białka Vaca,
zaangażowanych jest kilka innych białek,
m.in. markery tzw. późnych endosomów i li-
zosomów — rab7 i białko błonowe Lgp110;
raC1, dynamina; V-atpaza. Wykazano, że cy-
totoksyna (jak również ureaza, białko Caga
i inne białka kodowane przez geny wyspy
patogenności) może wpływać na wzmożoną
apoptozę jelitowych komórek nabłonkowych.
CYtotokSYna WakuoLIZuJąCa VaCa
gen kodujący białko Vaca jest obecny
w genomach wszystkich izolowanych szcze-
pów H. pylori , choć około 50% szczepów
nie ma właściwości cytotoksycznych. udoku-
mentowano, że w szczepach tox , które nie
indukują wakuolizacji w komórkach eukario-
tycznych transkrypcja genu vaca zachodzi na
dużo niższym poziomie niż w szczepach fe-
notypowo tox + (F orsyth i współaut. 1998).
Białko Vaca, należące do klasy autotrans-
porterów (V typ sekrecji), ma oligomeryczną
budowę. natywna proteina składa się z sze-
ściu lub siedmiu podjednostek, a jej struk-
tura przypomina kształtem kwiat z sześcio-
ma lub siedmioma płatkami (l anzavEcchia
i współaut. 1998). prekursor cytotoksyny
Vaca składa się z trzech domen: 33 amino-
kwasowej sekwencji sygnalnej, właściwej cy-
totoksyny wydzielanej z komórki ( ~ 90 kDa)
i C-terminalnej domeny związanej z komórką
( ~ 50 kDa). Vaca jest poddawana specyficz-
nemu procesowaniu (cięciu proteolityczne-
Helicobacter pylori — patogen roku 2005
311
poza opisaną funkcją wakuolizacji i stymula-
cji apoptozy, cytotoksyna indukuje rozluźnie-
nie ścisłych powiązań pomiędzy komórkami
nabłonka oraz funkcjonuje jako permeaza
ureazowa. Dodatkowo, białko Vaca bezpo-
średnio moduluje aktywność komórek układu
immunologicznego: blokuje proces dojrzewa-
nia fagosomów, hamuje proces prezentacji
antygenów i proliferacji limfocytów t oraz
obniża poziom odpowiedzi immunologicz-
nej th1. Wszystkie te procesy niewątpliwie
ułatwiają ustanowienie chronicznej infekcji
(b lasEr i a thErton 2004, r iEdEr i współaut.
2005).
H. pylori uznawany jest za patogen ze-
wnątrzkomórkowy, tylko niewielki procent
komórek mikrorganizmu odnajdywanych
jest, w doświadczeniach in vitro , wewnątrz
komórek eukariotycznych (zarówno linii na-
błonkowych, jak i pochodnych makrofagów)
zamkniętych w wakuoli. W stanie żywym
i ruchliwym mogą w tej niszy przetrwać kil-
ka dni, po czym uwalniane są do środowiska.
W procesie blokowania utworzenia fagolizo-
somu, indukowanym prawdopodobnie przez
Vaca, wykorzystywane jest jedno z białek eu-
kariotycznych określane skrótem taCo (ang.
tryptofan-aspartate-containing coat protein).
Białko to gromadzone w błonie komórko-
wej, z błony fagosomu jest uwalniane bez-
pośrednio po pobraniu przez makrofaga ob-
cego materiału. Zatrzymywanie taCo w bło-
nie fagosomu, zjawisko, w którym aktywnie
uczestniczą komórki patogenu, upodabnia ją
do błony otaczającej komórkę, co jest praw-
dopodobnie bodźcem blokującym uwalnianie
zawartości lizosomalnej do wnętrza fagoso-
mu (r adosz -k oMoniEwsKa i współaut. 2005,
r iEdEr i współaut. 2005)
gen kodujący cytotoksynę wakuolizującą
H. pylori charakteryzuje się mozaikowatową
budową (ryc. 2). obszary o silnie konserwo-
wanej sekwencji nukleotydowej przeplatają
się z fragmentami o sekwencji wysoce zmien-
nej. odcinek Dna kodujący C-terminalną do-
menę protoksyny oraz segment genu kodu-
jący fragment n dojrzałego białka jest silnie
konserwowany we wszystkich szczepach.
Zmienność wykazuje środkowy region genu,
kodujący fragment Vaca odpowiedzialny za
wiązanie z komórką docelową (tzw. region
m., ang. middle-region) oraz fragment kodu-
jący sekwencję sygnalną białka (tzw. region
s, ang. signal sequence). Znane są przynajm-
niej trzy typy sekwencji sygnalnej, oznaczone
s1a, s1b i s2 oraz cztery allele regionu m. —
m1, m2, m1* (m1-like), m1*-m2. Wśród bada-
nych, pod tym względem, szczepów H. pylori
odnaleziono wszystkie możliwe kombinacje
genotypu genu vaca , oprócz s2/m1. Szczepy
z genotypem vaca s1a odpowiedzialne są za
najsilniejsze reakcje ze strony układu immu-
nologicznego człowieka. od pacjentów ze
zmianami nowotworowymi najczęściej izolo-
wane są szczepy z allelem vaca s1/m1. Biał-
ko produkowane przez szczepy o genotypie
vaca s2/m2 nie wykazuje aktywności cyto-
toksycznej (y aMaoKa i współaut. 1998).
BIałko Caga I WYSpa patogennośCI
gen caga (ang. cytotoxin-associated ge-
ne a), kodujący silnie immonogenne 120-
–145kDa białko Caga, znajduje się w ob-
szarze wyspy patogenności paI ( ~ 40 kb),
ryc. 2. Mozaikowa budowa
genu vaca.
239624917.001.png 239624917.002.png 239624917.003.png 239624917.004.png 239624917.005.png 239624917.006.png 239624917.007.png 239624917.008.png 239624917.009.png 239624917.010.png 239624917.011.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin